Nieuws
College sluit Wijnhavengebouw wegens ‘verhoogd veiligheidsrisico’
Het Wijnhavengebouw in Den Haag is vandaag gesloten. Het college heeft dat besloten omdat er sprake is van een ‘verhoogd veiligheidsrisico’.
Redactie
vrijdag 13 oktober 2023
Wijnhavengebouw Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 DEED OSeveno

Het Wijnhavengebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag is op vrijdag gesloten. Volgens het college van bestuur is er sprake van een ‘verhoogd veiligheidsrisico’. Op de site van de universiteit staat dat studenten en medewerkers wordt ‘verzocht om niet naar die locatie te komen’. Bij andere gebouwen van de universiteit in Den Haag ‘wordt LU-card controle toegepast’.

Woordvoerder Mischa van Vlier laat aan Mare weten dat de universiteit op dit moment niet meer informatie zal delen over de aard van het risico. Van Vlier wil ook niet delen of het verhoogde risico door de universiteit zelf is gesignaleerd of dat er aanwijzingen van buiten met de universiteit zijn gedeeld.

De politie zegt dat het sluiten van het faculteitsgebouw een eigen afweging is geweest van de universiteit, en niet gebeurde op aanwijzing van politie of de gemeente.

Berichten dat er een interne mail aan studenten is gestuurd waarin staat dat de sluiting verband houdt met 'een Palestina-demonstratie' heeft Mare niet kunnen bevestigen. Students for Palestine, de organisatie die al eerder een protest organiseerde bij het Wijnhavengebouw, zegt dat ze geen plannen had om vrijdag te demonstreren .

Op vrijdagavond liet het college weten dat de sluiting in ieder geval nog tot en met zondag 15 oktober zou duren. Het college laat ‘zo snel mogelijk weten wanneer het gebouw aan Wijnhaven weer open gaat’.