Zo is afgekondigd dat er geen uitwisseling meer mag plaatsvinden van onderzoeksgegevens en dat alle financiële transacties stil komen te liggen. Ook worden Russische en Belarussische wetenschappers uitgesloten van deelname aan wetenschappelijke evenementen zoals congressen, en mogen ze geen zitting meer nemen in verschillende commissies.
Eerder besloot de Europese Commissie om Rusland uit te sluiten van het Horizon Europe-onderzoeksprogramma en schortte CERN de waarnemerstatus van Rusland op.
Universiteiten van Nederland benadrukt wel dat studenten en onderzoekers uit Rusland en Belarus die op dit moment in Nederland zijn zo goed mogelijk moeten worden ondersteund en in Nederland kunnen blijven wonen en werken als ze dat willen.
Voor studenten uit Oekraïne, Rusland en Belarus heeft het Leids Universiteits Fonds (LUF) een speciaal noodfonds in het leven geroepen. Studenten uit Oekraïne, Rusland en Belarus die door de oorlog in financiële problemen komen omdat hun bankrekening niet meer toegankelijk is kunnen aanspraak maken op het fonds om te helpen bij acute financiële problemen.
Om het noodfonds te spekken is het LUF een crowdfundingsactie begonnen.
‘Wij voelen een verantwoordelijkheid jegens alle getroffen studenten, ongeacht hun herkomst of nationaliteit’, zegt LUF-directeur Lilian Visscher tegen de universiteit. ‘Studenten uit Oekraïne en Rusland die studeren aan de Universiteit Leiden kunnen rekenen op onze steun. Doneer en help deze studenten die ook slachtoffer zijn van deze verschrikkelijke oorlog.’
De universiteit meldt dat er op dit moment 35 Oekraïense en 80 Russische studenten studeren in Leiden. De universiteit overweegt nog of de automatische incasso van collegegeld voor Russische en Oekraïense studenten wordt opgeschort. De eerstvolgende incasso zal eind april plaatsvinden.
Studenten die hulp zoeken kunnen zich wenden tot de Student Support Services. Medewerkers kunnen terecht bij het Service Centre International Staff.
Op zaterdag 12 maart van 13.30 uur tot 18 uur organiseert studentenvereniging Minerva een groot symposium in de Hooglandse Kerk over de oorlog in Oekraïne.
Naast verschillende sprekers die hun licht werpen op de huidige situatie in het land, is er muziek en ruimte voor discussie. Een ander belangrijk doel van de middag is om zo veel mogelijk geld op te halen voor de Oekraïense bevolking.
Sprekers zijn onder meer diplomaat Robert Serry, voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en media-expert Floris Akkerman. De Oekraïense student Daniella Yampolska, die in Leiden internationale betrekkingen studeert, zal een persoonlijk verhaal vertellen. De moderator van het symposium is Jean-Pierre Kempeneers, ambassadeur en en Nationaal Coördinator International Positions bij Buitenlandse Zaken.
Het symposium is toegankelijk voor iedereen na registratie via https://www.aanmelder.nl/132429/subscribe