Nieuws
Universiteit gaat Zoom toestaan in tweede semester
De universiteitsraad heeft een positief advies gegeven over het gebruik van videoconference-programma Zoom. Waarschijnlijk wordt de app in het tweede semester door de universiteit aangeboden.
Vincent Bongers
donderdag 5 november 2020

De universiteit verbood Zoom vanwege privacyproblemen. Medewerkers en studenten willen de app toch graag gebruiken omdat het alternatieve programma Kaltura vaak hapert.

Het ziet er nu naar uit dat Zoom in het tweede semester zal worden aangeboden. Na intensief overleg met het college van bestuur concludeert de universiteitsraad dat er geen ‘passende alternatieven (zijn) te vinden, zowel als het gaat om andere tools, als om oplossingen voor de problemen binnen huidige platforms als Kaltura en Teams’.

Om te voorkomen dat er gebruik wordt gemaakt ‘van gratis tools waarmee geen verwerkersovereenkomst bestaat en waarvan de gebruikersveiligheid niet bekend is’, is het toestaan van Zoom nog de beste optie.

Voorwaarden

Wel heeft de raad een aantal voorwaarden gesteld aan het college. De belangrijkste zorg richt zich op het tekortkomende privacy- en veiligheidsbeleid van Zoom. ‘De politieke druk en pogingen tot censuur vanuit autoritaire of vijandige entiteiten mag niet onderschat worden,’ schrijft de raad.

Docenten en de studenten krijgen een ‘zeer expliciete waarschuwing’ over de potentiële privacyproblemen

Zo stemde het bedrijf onder andere in met het verzoek van de Chinese overheid om de accounts van mensenrechtenactivisten in Hong Kong en de Verenigde Staten op te schorten en hun online bijeenkomsten te blokkeren.

Niet overhaast

Een van de voorwaarden is dat alleen de Zoom-versie van de universiteit gebruikt wordt en niet de publieke variant. Ook krijgen docenten en de studenten een ‘zeer expliciete waarschuwing’ over de potentiële privacy- en veiligheidsproblemen van het programma.

Verder wil de raad dat ‘studenten die niet op Zoom willen, hun bezwaar gemakkelijk en anoniem kunnen melden’. De uiteindelijke keuze om te werken met Zoom moet volgens de raad bij de faculteiten, instituten, opleidingen, en de docent liggen.

Het college heeft toegezegd aan de voorwaarden te voldoen. De raad wil dat het college de implementatie van Zoom ‘niet overhaast, maar werkt volgens een voorzichtig en zorgvuldig plan’.