Nieuws
Taakstraf voor oud-bestuurslid Njord na mishandeling op gala
De rechter heeft een oud-bestuurslid van Njord 60 uur taakstraf opgelegd voor mishandeling op een gala van de vereniging vorig jaar. Ook moet de dader schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Anoushka Kloosterman
donderdag 21 september 2023
'De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn. Beeld: Rijksmuseum

Het incident vond vorig jaar in november plaats in kasteel De Berckt in Baarlo, Limburg, op een gala van roeivereniging Njord. Het slachtoffer deed aangifte van zware mishandeling bij de politie.

Op 25 augustus oordeelde de politierechter dat er sprake was van ‘mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolge’, bevestigt de rechtbank. Het oud-bestuurslid heeft 60 uur taakstraf gekregen en het slachtoffer krijgt 2.160,78 euro schadevergoeding.
In een verklaring licht de advocaat van het veroordeelde oud-bestuurslid toe dat het ging om een ‘eenvoudige mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg’.

‘Er is geen sprake van een (opzet op) zware mishandeling; het zware letsel is een naar en onbedoeld gevolg van de klap. Er is door de rechter vastgesteld dat er éénmaal geduwd en éénmaal geslagen is.

‘Bovendien is vastgesteld dat de aangever zelf deels verantwoordelijk is voor de geleden schade vanwege eigen schuld aan het incident. De partijen zijn voor 75 (dader) en 25 (slachtoffer)procent aansprakelijk door hun handelen in de aanleiding en de feiten.’

Schorsingen

Het bestuur van Njord schorste het oud-bestuurslid destijds na het incident tijdelijk van de vereniging. Die schorsing werd later definitief.

In augustus heeft Njord opnieuw een bestuurslid geschorst. De quaestor (penningmeester) van de roeivereniging zou zonder aanleiding iemand met de vlakke hand hebben geslagen en zich ook tegen anderen herhaaldelijk hebben misdragen. Hij is voor zes weken geschorst en is ontslagen als bestuurslid.