Nieuws
Studenten moeten Pelikaanhof uit voor renovatie
Studenten die per september 2023 in de Pelikaanhof zijn komen te wonen, krijgen in plaats van een standaard huurcontract een leegstandscontract van maximaal twee jaar. Reden hiervoor zijn de geplande renovaties in het pand, waarvoor alle circa vijfhonderd bewoners over enkele jaren het gebouw uit moeten.
Mark Reid en Else van der Steeg
donderdag 18 januari 2024
Archieffoto Marc de Haan

De renovaties werden in mei 2023 aangekondigd. Omdat het pand leeg moet staan om de plannen uit te voeren, schat DUWO in dat de verbouwing pas in 2025 of 2026 kan beginnen.

Daarvoor moeten eerst alle bewoners het pand verlaten. Door natuurlijk verloop zal een deel van de huidige bewoners voordat de verbouwing begint al afgestudeerd zijn en vanwege hun campuscontract het pand moeten verlaten.

Daarnaast konden honderd bewoners voorrang krijgen bij de nieuwe studio’s aan het Kolffpad. Tachtig studenten van onder de 23 jaar konden hier een studio huren voor ongeveer 620 euro en twintig studenten ouder dan 23 konden een iets grotere studio krijgen voor 840 euro. DUWO schrijft in een brief aan de bewoners: ‘Wanneer je gebruikmaakt van deze aanbieding, ontvang je geen verhuiskostenvergoeding. […] Wanneer we meer dan honderd aanmeldingen ontvangen, wijzen we toe op basis van de inschrijftijd bij ROOM.’

In totaal hebben 41 studenten gebruikgemaakt van het aanbod voor het Kolffpad, laat Laurens Cramer, vestigingsdirecteur van DUWO Leiden, weten. Het aanbod staat inmiddels niet meer.

Deze regelingen gelden alleen voor studenten die vóór september 2023 al in de Pelikaanhof woonden. Alle studenten die tussen september 2023 en de start van de verbouwing in de studentenflat gaan wonen, krijgen een leegstandscontract. Dat betekent dat deze huurders geen beroep kunnen doen op huurbescherming of ontruimingsbescherming, (verhuiskosten)vergoeding of (aanbod tot) vervangende huisvesting. Verder accepteren de bewoners met een leegstandscontract ook ‘slechts minimaal onderhoud aan het gehuurde’.

Alternatieve oplossing

Cramer: ‘De woningen moeten leeg zijn als de renovaties beginnen, daarom worden de leegstandscontracten gebruikt. Deze constructie hebben we bij het Flanorpad eerder ook al toegepast. De huurprijs voor deze contracten ligt lager: huurders betalen tachtig procent van de reguliere prijs voor een kamer op de Peli.’

Hij vervolgt: ‘We proberen de leegloop van het pand zo te stimuleren, maar dat kan zeker nog een jaar of twee à drie duren. Als er tegen die tijd nog wel studenten in het pand wonen met een ouder huurcontract, gaan we voor hen een alternatieve oplossing zoeken. Maar hoe langer we wachten, hoe minder dat er zullen zijn.’

De Pelikaanhof gaat flink op de schop. Het pand wordt, naast algeheel onderhoud, beter geïsoleerd, de gangindeling wordt aangepast en er komen meer fusies. In de kelder wordt gedacht aan een sportruimte en common room. Dit laatste gebeurt wel alleen als de huidige common room in de Pelibar de komende jaren een succes blijkt. Er wordt daarnaast gekeken of het pand gasvrij gemaakt kan worden.

Eerder dan de Pelikaanhof, in de loop van 2024 of 2025, gaat ook het studentencomplex aan de Rijn en Schiekade op de schop. In dit pand bevinden zich 162 kamers. Cramer: ‘De plannen hierover zijn nog niet rond. We gaan komende maand met de bewoners om de tafel om de aanpak te bespreken. Deze renovaties zijn een stuk minder ingrijpend dan bij de Pelikaanhof, dus het is in ieder geval niet nodig om het hele pand leeg te maken.’