Nieuws
Rector vreest dat intimidatie van wetenschappers ‘alleen maar vaker gaat gebeuren’
De universiteit wil medewerkers en studenten beter beschermen tegen intimidatie en bedreigingen. Het college van bestuur gaat werken aan een plan om dit te organiseren.
Vincent Bongers
woensdag 31 maart 2021

Aanleiding voor de zorgen van universiteitsraad en het college van bestuur is de sticker van de extremistische actiegroep Vizier op Links die op de voordeur van universitair docent geschiedenis Nadia Bouras werd geplakt.

Maandag werd het incident besproken in de raadsvergadering, al werd Bouras niet bij naam genoemd. Collegevoorzitter Annetje Ottow noemde het voorval ‘verschrikkelijk’.

‘Het is echt een ontzettend zorgelijke ontwikkeling’, zei Remco Breuker van personeelspartij FNV, die vermoedt dat ‘dit soort zaken steeds vaker voor lijken te komen’.

‘Onacceptabele, criminele intimidatie’

Rector Hester Bijl voorzag ook meer problemen. ‘Ik ben bang dat het alleen maar vaker gaat gebeuren.’

De FNV complimenteerde het college op haar snelle reactie op het voorval - Hester Bijl sprak op Twitter meteen haar afschuw uit over de ‘onacceptabele, criminele intimidatie’ en de afdeling Veiligheidszaken van de universiteit bemoeide zich ermee - maar had ook nog wat vragen.

‘We doen ons uiterste best om waar dan ook mensen te beschermen’

Zo wil de partij weten wat de universiteit doet om de (online) veiligheid van universitaire medewerkers en studenten te waarborgen en ‘welke rol kan de Leidse academische gemeenschap spelen om collega’s die slachtoffer worden van intimidatie en dergelijke te steunen?’

Het college is zeker van plan om verder actie te ondernemen. ‘Medewerkers en studenten van universiteiten worden steeds zichtbaarder voor de buitenwereld en dan gebeuren dit soort dingen helaas’, zei Ottow. ‘De diesrede van Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse letterkunde en president van wetenschapskoepel KNAW, ging ook over veiligheid. We doen ons uiterste best om waar dan ook mensen te beschermen.’

Geen zelfcensuur

Rector Hester Bijl refereerde aan het recent verschenen rapport Academische Vrijheid van de KNAW dat beschrijft hoe de druk op wetenschappers ‘op sociale media hoog kan oplopen’. De universiteit moet wetenschappers steunen om onder dergelijke druk hun vrijheid te kunnen bewaren en zichzelf niet te censureren.

Welke vorm dat precies krijgt, is nog niet duidelijk. ‘Aan de hand van het rapport kijken we wat er nog beter kan in Leiden, vertelde Bijl. ‘We kunnen medewerkers training geven om met dit soort situaties om te gaan’, gaf de ze als voorbeeld. ‘Maar we moeten met de hele universitaire gemeenschap samen bepalen hoe we moeten acteren en kijken hoe we elkaar verder kunnen helpen.’ Het college gaat werken aan een plan om dit te organiseren.

Lis Kerr van promovendipartij PhDoc had nog een voorstel: ‘Sluiter deed in haar toespraak een oproep om een taskforce “sociale veiligheid online” op te richten. Komt dat er?’ Bijl: ‘Dat taskforce bestaat nog niet. Het is wel een goede suggestie, we nemen dat mee in de plannen.’


> Zie ook: Wetenschappers vs. toetsenbordridders: ‘Laat Twitter niet over aan nitwits’