Nieuws
Rechter: UvA mag proctoring inzetten
De UvA mag gebruik blijven maken van digitale surveillancesoftware. Dat blijkt vandaag uit de uitspraak van de rechter.
Susan Wichgers
donderdag 11 juni 2020
Illustratie Joost Marcellis

Vorige week donderdag spande de studentenraad van de UvA een kort geding aan tegen de Amsterdamse universiteit. Volgens de studentenraad zou het gebruik van online proctoring onrechtmatig zijn vanwege dataopslag. Daarnaast zouden de studenten niet voldoende betrokken zijn bij het medezeggenschapsproces.

De voorzieningenrechter oordeelt vandaag dat de bezwaren ongegrond zijn, zo staat in het persbericht van de Amsterdamse rechtbank. De UvA mag gebruik blijven maken van het Amerikaanse proctoringprogramma Proctorio.

De AVG biedt volgens de rechter genoeg ruimte aan de universiteit om persoonsgegevens te verwerken die noodzakelijk zijn voor proctoring. Ook vindt de rechter dat de coronamaatregelen het noodzakelijk maken dat bepaalde tentamens online worden afgelegd, en dat er daarbij maatregelen moeten worden genomen om fraude tegen te gaan.

Daarnaast hebben studenten wettelijk gezien geen instemmingsrecht als het gaat om regels rondom surveilleren. De UvA 'had hen dus niet eerst om toestemming hoeven vragen.'

De Leidse universiteit gebruikt ProctorExam, een Nederlands proctoringprogramma. Het wordt alleen ingezet als het echt niet anders kan, liet het universiteitsbestuur vorige week weten.