Nieuws
PhDoc: ‘Karige compensatie van reiskosten moet omhoog’
Als het aan PhDoc ligt, krijgen medewerkers die met het openbaar vervoer reizen minstens 75 procent van de onkosten vergoed, en gaat de kilometervergoeding voor automobilisten met 5 cent omhoog.
Vincent Bongers en Mark Reid
donderdag 20 april 2023

Dat staat in een brief met voorstellen tegen de lage Leidse reiskostenvergoeding die de personeelspartij deze week naar de medezeggenschap stuurde.

De universiteit biedt op dit moment een reiskostenvergoeding van 7 cent per kilometer, tot een maximum van 45 euro per maand. Vergeleken met de meeste andere universiteiten is dat erg laag. Medewerkers noemden de vergoeding eerder in Mare ‘ondermaats’ en ‘karig’. De reiskosten nemen vooral een grote hap uit het salaris van promovendi en postdocs, medewerkers die een relatief laag loon ontvangen.

Personeelspartijen UB en PhDoc stelden vragen aan het college over de kwestie tijdens de universiteitsraadsvergadering van 3 april. Vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos vertelde toen dat er een notitie over een nieuwe regeling voor reiskosten klaarligt.

‘Die wordt op 20 april met alle faculteiten en expertisecentra besproken.’

Het college heeft ‘zeker ideeën over hoe we het anders willen doen, maar anders kost altijd geld’, zei hij. De notitie wordt ook nog besproken met de vakbonden.

Eigen plan

PhDoc wachtte de notitie niet af en stuurde deze week een brief met eigen voorstellen naar de universiteits-, faculteits- en dienstraden en expertisecentra. De partij wil dat medewerkers die met het ov reizen 75 procent van de kosten vergoed krijgen, en medewerkers die niet in aanmerking komen voor een verhuisvergoeding 100 procent.

Verder moet voor automobilisten de belastingvrije kilometervergoeding worden verhoogd van 7 naar 12 cent per kilometer, vindt PhDoc. Ook wil de partij dat de de maximumvergoeding van 45 euro per maand wordt afgeschaft en vervangen door een maximumreisafstand van 75 kilometer voor een enkele reis.

‘Het is niet meer van deze tijd dat een hoogleraar wel even voor zijn gezin bepaalt dat ze naar Leiden verhuizen’

Maandag werd er tijdens de faculteitsraad van Wiskunde en Natuurwetenschappen gesproken over de voorstellen van PhDoc. De raad staat positief tegenover de plannen. Vicedecaan Bart de Smit gaf tijdens de vergadering toe dat de huidige reiskostenvergoeding problemen oplevert. ‘We hebben gemerkt dat de huidige vergoedingsregeling wat lastig is bij het aantrekken van nieuwe mensen.’

Verhuisregeling

Wel bleek dat de raad nog verder wil gaan dan het voorgestelde plan. Daarin staat dat medewerkers die wel in aanmerking komen voor de verhuisregeling maar niet daadwerkelijk verhuizen alsnog 25 procent minder reiskostenvergoeding krijgen voor het openbaar vervoer. Dit gaat volgens hoogleraar scheikunde Sylvestre Bonnet voorbij aan de realiteit dat medewerkers vaak een partner hebben die niet makkelijk meeverhuist.

‘Het is niet meer van deze tijd dat je denkt dat een hoogleraar wel even voor zijn gezin bepaalt dat ze naar Leiden verhuizen’, aldus Bonnet. De raad ziet daarom liever dat alleen degenen die daadwerkelijk gebruikmaken van de verhuisregeling een lagere vergoeding krijgen.

Het faculteitsbestuur was duidelijk nog niet voorbereid op het onderwerp. ‘Voor mij is het abracadabra, deze getallen’, aldus decaan Jasper Knoester. ‘We hebben er nog niet echt over gesproken. Er waren wel geluiden dat de regeling slecht is voor de medewerkers, maar ik kan nu niet oordelen of wat je net voordraagt wel of niet redelijk is.’

Volgens PhDoc-raadslid Max van Haastrecht zijn de plannen goed ontvangen bij diverse faculteiten.

‘De faculteitsraden van Rechten, Geesteswetenschappen en Governance and Global Affairs hebben ons inmiddels laten weten dat ze onze oproep steunen.’