Nieuws
Studenten starten petitie: slimme camera’s moeten weg
Studenten zijn een online petitie begonnen tegen de zogeheten ‘classroom scanners’ die sinds enige tijd bij de ingang van alle universitaire gebouwen en collegezalen hangen.
Anoushka Kloosterman en Mark Reid
vrijdag 19 november 2021
Beeld Taco van der Eb/Mare

In de petitie eisen de studenten dat de universiteit de camera’s verwijdert.

De ondertekenaars noemen de scanners een inbreuk op hun privacy. Ook hekelen ze de hoeveelheid geld (210.000 euro) die aan het systeem is uitgegeven terwijl projecten zoals een praatgroep voor slachtoffers van seksuele intimidatie worden gestopt.

‘A university should provide us with good education, not play a role of a bond villain’, schrijft een van de ondertekenaars. De petitie, die door een anonieme student is gestart, was op vrijdagavond al bijna 750 keer ondertekend.

ONDERMAATSE BEVEILIGING

Woensdag publiceerde Mare over de slimme camera’s die sinds afgelopen zomer bij de ingangen en collegezalen van alle faculteiten hangen, volgens de universiteit om zaalbezetting te registeren. De sensoren zijn echter ook in staat om onder andere leeftijd, geslacht en het humeur van voorbijgangers waar te nemen. Volgens experts overtreedt de universiteit hiermee mogelijk privacywetgeving.

 

In WhatsApp-groepen van studenten gaat deze sticker rond.

Ook bleek uit onderzoek van Mare dat de beveiliging van het camerasysteem ondermaats was. Zo was het beheerders-inlogscherm het bovenste resultaat in zoekresultaten van Google, werden wachtwoorden onversleuteld verstuurd en konden niet-ingelogde gebruikers instellingen van de camera’s lezen.

Het nieuws leidde tot verontwaardiging onder studenten en medewerkers. Sommigen overwegen een handhavingsverzoek in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). ‘Als de AP gaat handhaven omdat camera’s meer functionaliteit aan hebben staan dan nodig kan dat tot een grote boete leiden’, zei hoogleraar security, privacy & identity Bart Jacobs eerder in Mare. ‘Zo’n boete zou erg pijnlijk zijn voor de universiteit.’

SPIONNENLENZEN

‘Schokkend’, reageerde een universitair docent op Twitter. ‘Ik voel me bespied.’ Een ander moedigde studenten aan om te klagen bij het college van bestuur. Het was volgens hem vooral niet de bedoeling dat ze de ‘spionnenlenzen’ zouden afplakken met post-its en kauwgom of de camera’s gaan bedekken met sokken, mondkapjes, scheerschuim of slagroom.

In WhatsApp-groepen van studenten gaan inmiddels stickers rond met het universiteitslogo waaronder behalve het motto praesidium libertatis (bolwerk der vrijheid) ook staat: ‘Big Bro is watching’.

Als reactie op de ophef heeft de universiteit inmiddels een lijst met ‘Meestgestelde vragen’ op de website gepubliceerd. Maar met de antwoorden is nog niet iedereen tevreden.