Nieuws
Minister laat ziekenhuizen zelf lot kinderhartchirurgie bepalen
Minister Kuipers heeft Nederlandse ziekenhuizen tot 1 april gegeven om zelf twee locaties te kiezen waar kinderhartchirurgie mag blijven worden uitgevoerd.
Mark Reid
donderdag 19 januari 2023
Foto LUMC/Arno Massee

Binnen die termijn moeten de ziekenhuizen het eens zijn welke twee locaties door mogen gaan, en welke afdelingen moeten sluiten. Vorig jaar had Kuipers bekendgemaakt dat de kinderhartchirurgie in Leiden en Groningen zouden moeten sluiten, om de zorg verder te centraliseren in Rotterdam en Utrecht. Het besluit leidde tot groot protest onder medici en een petitie die tienduizenden keren werd ondertekend.

Afgelopen december bracht de Nationale Zorgautoriteit (NZa) een rapport uit dat grote kritiek uitte op die beslissing van minister Kuipers. Volgens de NZa zou het sluiten van de kindercardiologie-afdeling ‘gevolgen kunnen hebben voor het behoud van de academische status’ van het Leids Universitair Medisch Centrum. Sluiting van de hartafdeling in Groningen zou volgens het rapport zelfs kunnen betekenen dat acute zorg in die regio in gevaar komt.

Zorg in gevaar

Nu laat Kuipers weten dat de ziekenhuizen onderling overeen moeten komen welke twee centra kinderhartchirugie mogen blijven uitvoeren. Het LUMC laat weten blij te zijn met dit besluit en zegt graag mee te werken aan het maken van een transparante keuze.

In een persbericht vertelt de Leidse hoogleraar en cardioloog Nico Blom dat het veranderen van de huidige kindercardiologie niet eenvoudig is. ‘Dit is niet alleen van nationaal en internationaal belang maar van levensbelang voor alle patiënten die rekenen op de best mogelijke zorg.’