Nieuws
Kindercardiologie moet in Leiden blijven, adviseert de Nationale Zorgautoriteit
Het kabinet wilde dat het Leids Universitair Medisch Centrum zou stoppen met kinderhartchirurgie, maar de Nationale Zorgautoriteit (NZa) is kritisch en adviseert de afdeling te behouden.
Mark Reid
donderdag 8 december 2022
Foto LUMC/Arno Massee

In december 2021 kondigde toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan dat kinderhartchirurgie voortaan alleen nog in Rotterdam en Utrecht zou plaatsvinden. Voor het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden CAHAL en het UMCG in Groningen betekenen die plannen een gedwongen stop. Alle zorg en patiënten moeten worden herverdeeld over Utrecht en Rotterdam.

Eerder dit jaar uitten medewerkers van het Leidse hartcentrum zich al erg negatief over de voorgestelde plannen. In januari zei hoogleraar en kindercardioloog Nico Blom tegen Mare dat het besluit als een totale verrassing kwam en een domino-effect zou hebben op de zorg. ‘Als kindercardiologie hier verdwijnt, gaat ook onze speciale kinder-IC ter ziele, en daarmee ook ons stamcelprogramma. Zonder die twee afdelingen denk ik dat kindergeneeskunde helemaal verdwijnt. En dan komt de opleiding geneeskunde in gevaar. Het is het begin van het afbrokkelen van het LUMC.’

'Deze verandering kan gevolgen hebben voor het behoud van de academische status'

De NZa onderschrijft deze risico’s nu in het rapport en zegt dat ‘deze verandering direct en/of indirect gevolgen zou kunnen hebben voor het behoud van de academische status’. Sluiting van de hartafdeling in Groningen zou volgens het rapport zelfs kunnen betekenen dat acute zorg in die regio in gevaar komt.

De zorgautoriteit raadt de minister ook aan om ‘nu geen onomkeerbaar concentratiebesluit te nemen’. In plaats daarvan adviseert de NZa om in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra een nieuw onderzoek te doen naar mogelijke concentratie van zorg.

De Leidse kindercardiologie-afdeling omarmt de uitkomsten van het rapport. In een reactie roept het ziekenhuis andere universitaire ziekenhuizen op om verder samen te werken: ‘Laten we verder bouwen aan een integrale kijk op academische kinderhartzorg en van daaruit komen tot een logische rolverdeling. Wij roepen alle UMC’s op samen constructief aan oplossingen te werken, omwille van onze patiënten.’