Nieuws
LUMC legt onderwijs stil wegens covid
Onderwijs op het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is stopgezet vanwege het coronavirus.
Anoushka Kloosterman
woensdag 11 maart 2020

Update 13-3 18:21: de rest van de universiteit heeft morgen ook geen onderwijs, en de Hortus Botanicus gaat dicht.

‘Dit is een tijdelijke maatregel zodat de organisatie tijd krijgt dit goed te coördineren. Met ingang van 12 maart is al het onderwijs met direct patiëntcontact binnen de bachelors Geneeskunde, Biomedische wetenschappen en Klinische Technologie tot nader orde gestopt’, meldt de woordvoerder van het LUMC.

‘Om de voorraad van beschermingsmiddelen zo groot mogelijk te houden, is besloten dat coassistenten/studenten en derden niet aanwezig zijn bij de directe patiëntenzorg waar gebruik gemaakt moet worden van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, brillen, maskers, etc.

‘Studenten van alle academische opleidingen moeten er rekening mee houden dat onderwijs dat gegeven wordt door docenten uit de zorg, geannuleerd wordt.’ Eerder meldde het LUMC al dat evenementen met externe bezoekers niet doorgaan vanwege het coronavirus.

Het ziekenhuis hanteert scherpere maatregelen dan de rest van de universiteit, waar colleges in principe gewoon doorgaan. Wel werd het tweejaarlijkse geschiedeniscongres European Social Science History Conference afgelast, vooral omdat veel bezoekers uit het buitenland zich afmeldden. De organisatoren hebben het evenement een jaar uitgesteld. De vorige editie trok 1750 bezoekers, dus hotels in omgeving Leiden lopen flink wat overnachtende bezoekers mis.

De Masterdag van de Universiteit Leiden op vrijdag 13 maart gaat wel gewoon door - UPDATE (12-3): maar nu niet meer. ‘Bezoekers en voorlichters hebben instructies ontvangen in lijn met onze voorzorgsmaatregelen. We vragen alle aanwezigen de aanwijzingen voor infectiepreventie in acht te nemen: geen handen schudden, nies of hoest in je elleboog of in een tissue, en was regelmatig je handen’, schrijft de universiteit.

Een student van international studies, zelf afkomstig uit Italië, startte een petitie waarin ze de universiteit oproept om strengere maatregelen te nemen en de universiteit te sluiten. ‘Ik heb niet het gevoel dat de situatie serieus is overwogen’, schrijft ze. ‘Scholen, universiteiten en andere plekken waar mensen samenkomen en waar het virus makkelijk zou verspreiden, zijn niet gesloten, ook al zijn er mensen geïnfecteerd.’ 

Zie ook: 'Haagse studenten bezorgd over corona' en Universiteit geeft tijdelijk geen toestemming voor studiereizen naar besmette gebieden