Nieuws
Morgen geen onderwijs wegens corona (maar je tentamen gaat door, of nee, toch niet)
Bij de persconferentie van vanmiddag maakte minister voor Medische Zorg Bruno Bruins de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus bekend: blijf thuis als je milde griepklachten hebt, evenementen met meer dan honderd mensen worden afgelast. De maatregelen gelden tot en met 31 maart.
Susan Wichgers
donderdag 12 maart 2020
Bas van der Schot

Voor de universiteiten houdt dat waarschijnlijk in dat bijvoorbeeld grote hoorcolleges worden geannuleerd. Premier Rutte adviseerde om hoorcolleges online beschikbaar te maken, zodat studenten ze op afstand kunnen volgen. Daarnaast roepen ze iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.

Het is nog niet duidelijk of Universiteit Leiden het advies op gaat volgen en zo ja, op welke manier. De Masterdag van morgen is in ieder geval wel al geannuleerd.

Besluiten over de overige implicaties volgen nog, schrijft de universiteit. Op deze pagina staan de laatste updates. Update 17:17 de tentamens van morgen (13 maart) gaan nog gewoon door. Update 18:04: de promoties ook. Maar het onderwijs niet, en de Hortus Botanicus gaat dicht. Update: 21:00 Nee, tentamens gaan toch niet door. Universiteitskoepel VSNU (waar Leiden onderdeel van is) zegt dat al het universitaire onderwijs is afgelast tot 31 maart, nog geen bevestiging vanuit de UL. 

Morgenochtend overleggen de decanen van de Leidse faculteiten over verschillende scenario's, meldde decaan Paul Wouters van Sociale Wetenschappen eerder vandaag tijdens de faculteitsraadvergadering.

Ook zei hij dat de ICT-afdeling van de universiteit achter de schermen al een tijd bezig is om de servers voor te bereiden op grote belasting, als mensen thuis moeten werken of als colleges online gegeven moeten worden. 

Leidse studentenverenigingen SSR en Quintus sluiten de komende tijd hun deuren, op z'n minst tot 31 maart. Naar alle waarschijnlijkheid zullen andere verenigingen ook sluiten en evenementen afgelasten.