Nieuws
Leidse hortus in zwaar weer, aantal bezoekers gehalveerd
De hortus botanicus is door de coronacrisis in zwaar weer terechtgekomen. Afnemende bezoekersaantallen leiden tot forse inkomstenderving.
Mark Reid
dinsdag 20 oktober 2020
Een bezoeker van de hortus fotografeert een reuzenaronskelk, ook wel bekend als penisplant. Foto Taco van der Eb

Dat werd maandag bekendgemaakt in de faculteitsraad van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Waar er in 2019 nog 180.00 bezoekers de tuin bezochten, zal dat in 2020 naar schatting uitkomen op slechts 85.000. Voornaamste reden is de gedwongen sluiting tussen 31 maart en 1 juni. Sinds de hortus weer open is, zijn de dagelijkse bezoekersaantallen nog steeds een stuk lager dan in voorgaande jaren.

Hoe groot de tekorten precies zijn, wil de universiteit niet delen, maar tijdens de raadsvergadering werd een totaalbedrag van 900.000 euro genoemd voor de hele faculteit. Volgens directeur bedrijfsvoering Dirkje Schinkelshoek bestaat een aanzienlijk deel hiervan uit misgelopen inkomsten van de botanische tuin.

Omdat de hortus onderdeel is van de universiteit en geen zelfstandig museum, kan de tuin geen aanspraak maken op corona-tegemoetkomingen zoals de NOW of TOGS. De faculteit kijkt nog wel naar de mogelijkheid van een compensatie uit het Mondriaanfonds.

De universiteit verwacht dat de hortus op termijn weer meer bezoekers zal trekken. Daarom zijn er voor het faculteitsbestuur geen redenen om bezuinigingen door te voeren.

Momenteel is de hortus alleen te bezoeken met een gereserveerd ticket.