Nieuws
Langstudeerboete afgeschaft
De PvdA en de VVD zetten een streep door de langstudeerboete. De twee partijen onderhandelen over een nieuw Regeerakkoord. Gisteren presenteerden Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) alvast een deelakkooord waarin de maatregel wordt geschrapt. Ook langstudeerders die al een boete hebben betaald, krijgen hun geld terug.
dinsdag 2 oktober 2012

Rond de 2600 Leidse studenten kregen dit collegejaar de boete. Zij betaalden niet 1771 maar 4834 euro collegeld. De reeds geïnde boetes worden uiterlijk begin 2013 terugbetaald.

Het is overigens nog de vraag of het schrappen van de boete door gaat.

VVD en PvdA hebben nog geen Regeerakkoord gesloten. Het kan dus nog mis gaan. Al is er in de Tweede Kamer weinig enthousiasme voor de boete.

Beide partijen hebben overigens een voorkeur voor het invoeren van een sociaal leenstelsel.

Het schrappen van de maatregel houdt in dat er een gat van 263 miljoen op de begroting van 2013 van het ministerie van OCW ontstaat. De partijen lossen dit op door de AOW leeftijd versneld te verhogen en verzekeringen duurder te maken.

In het voorjaar stapten studentenorganisaties ISO, LSVb en de LKvV naar de rechter om de boete van tafel te krijgen. Dat lukte niet. Ook pogingen in de Tweede Kamer om tot een politieke oplossing te komen, mislukten in augustus.

De studentenorganisaties laten in een persbericht weten dat zij ‘opgelucht zijn dat de boete nu eindelijk van tafel wordt geveegd.’