Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 11 april 2019

Meer studentenkamers

De universiteit wil graag voorkomen dat studenten uit het buitenland, die in Leiden gaan studeren, geen woning kunnen vinden. Elk jaar zijn er weer internationals die in een tent of bungalowparkhuisje terechtkomen. ‘We erkennen dat er urgentie is op dit gebied’, zei vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos tijdens de universiteitsraad maandag. Studentenpartij CSL had namelijk een vraag gesteld over ‘de schrijnende’ huisvestingsproblemen voor internationals. ‘Ik heb al eerder beloofd om een uiterste inspanning te doen om het aantal woningen te vergroten. Het gaat de goede kant op: in Voorschoten komen er dit jaar 140 extra woonunits bij. We zijn ook in gesprek over extra gestoffeerde en gemeubileerde kamers voor internationals, zowel in de Leemanstoren in Den Haag als in De Leidse Schans. Belangrijk daarbij is dat we ook het aanbod voor nationale studenten wilden vergroten. En ook dat gaat lukken. Zowel in Leiden als in Den Haag.’

Cursus reanimatie

Op 14 april organiseren de MASCQ-verenigingen (de vijf grote Leidse studentenverenigingen) een gratis reanimatiecursus voor student en stad. De verenigingen willen zo een bijdrage leveren aan de Leidse maatschappij. In vier uur tijd worden de deelnemers opgeleid door Taskforce QRS, een studentenorganisatie die zich inzet om zoveel mogelijk mensen te leren reanimeren. Na de cursus kun je je optioneel opgeven als burgerhulpverlener. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via een link, te vinden op de pagina van het evenement op Facebook.

Vuurwerkvrije binnenstad

Komende jaarwisseling mag er waarschijnlijk geen vuurwerk meer worden afgestoken in de Leidse binnenstad, om veiligheidsrisico’s te beperken en vanwege de grote monumentale waarde van het stadscentrum. Dat stellen burgemeester Lenferink en wethouders althans voor in een brief aan de gemeenteraad. Het wordt een flinke uitbreiding ten opzichte van afgelopen jaren: toen waren alleen parken en het gebied rondom Dierenasiel Stevenshage aangewezen als vuurwerkvrije zones. De komende periode gaat het stadsbestuur onderzoeken wat de consequenties zullen zijn van het voorstel. Verder staat er in de brief dat er dit jaar nog geen grote vuurwerkshow wordt georganiseerd als alternatief. In september wordt er een besluit genomen over het vuurwerkverbod.

Drie Leidse Rubicons

Drie Leidse onderzoekers hebben een zogeheten Rubicon-financiering gekregen van subsidieverstrekker NWO. Dat zijn beurzen waarmee jonge onderzoekers buitenlandervaring kunnen opdoen. Criminoloog Yannick van den Brink gaat naar het Engelse Cambridge, net als sterrenkundige Valeriya Korol. Historicus Joris van den Tol, de enige geesteswetenschapper van de 17 mensen die bij deze ronde zo’n Rubicon kregen, gaat juist naar Cambridge, Massachussets voor een onderzoek aan Harvard.

Bof in studentenhuizen

In drie Utrechtse studentenhuizen hebben bewoners elkaar besmet met het bofvirus. Bij vijf mensen heeft de GGD de ziekte al aangetoond met een test; bij drie is er een vermoeden van de ziekte, schrijft RTV Utrecht. Volgens de omroep is er geen link tussen de patiënten qua studie, vereniging of activiteit. De enige overeenkomst tussen hen is de huisvesting. De bof wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint vaak met griepachtige verschijnselen. Na een paar dagen ontsteken de speekselklieren, waardoor er een zwelling ontstaat in wang of hals. Het gebeurt wel vaker dat de bof onder studenten uitbreekt, omdat het een leeftijdsgroep is die dicht op elkaar leeft. Vorig jaar nog was het raak in Eindhoven, maar dat verspreidde zich toen niet.