English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
In Leiden moeten Oekraïners nu het volle tarief aan collegegeld betalen
Verwoeste universiteit in Irpin, een voorstad van Kyiv. Foto Dogukan Keskinkilic/ANP
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 7 september 2023
De Universiteit Leiden stopt met een korting op het collegegeld voor nieuwe Oekraïense studenten, evenals zeven andere universiteiten.

In 2022 besloten de Nederlandse universiteiten en hogescholen gezamenlijk om korting te geven op het collegegeld voor Oekraïense vluchtelingen. In plaats van het tarief voor studenten buiten de EER (Europese Economische Ruimte) betaalden zij het wettelijke Nederlandse collegegeld van ruim 2.200 euro.

Acht van de dertien universiteiten – ook Leiden – stoppen nu met die korting voor Oekraïense studenten die vanaf dit jaar aan een studie beginnen, berichtte de NOS onlangs.

Dat betekent dat deze studenten vele duizenden euro’s meer moeten betalen. Het gaat om een tarief tussen de 12.500 en 16.300 euro per jaar, afhankelijk van de faculteit. Voor de studenten die vorig jaar zijn begonnen, blijft de korting bestaan.

‘De overheid compenseert de kosten die universiteiten hiervoor moet maken niet’

‘De reden dat we deze regeling voor nieuwe studenten niet meer aanbieden is dat de overheid de kosten die universiteiten voor deze regeling moeten maken niet compenseert’, laat universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke weten. ‘Universiteiten zien dit echter wel degelijk als taak van de overheid. Dat vonden wij vorig jaar ook al, maar omdat een besluit van de overheid toen uitbleef, hebben de universiteiten besloten om het toen maar zelf te doen.’

Dat de korting wel blijft gelden voor de studenten die vorig jaar zijn begonnen, is omdat ‘destijds bij hen de verwachting is gewekt dat zij gedurende hun gehele studie in Nederland tegen verlaagd tarief zouden kunnen studeren’, aldus Van Overbeeke. ‘Overigens vinden we dat de overheid die kosten alsnog zou moeten overnemen.’

De Universiteit Utrecht geeft wél korting aan nieuwe Oekraïense studenten. ‘Demissionair minister Dijkgraaf heeft universiteiten en hogescholen gevraagd om het collegegeld voor Oekraïense studenten laag te houden’, laat woordvoerder Annelies Waterlander weten. ‘Hoewel de Universiteit Utrecht gehoor geeft aan deze oproep, vinden we net zoals de andere Nederlandse universiteiten dat de kosten voor deze verlaging door de overheid betaald zouden moeten worden. Het besluit wordt bij de Universiteit Utrecht ieder jaar opnieuw bekeken.’

Overheid trekt portemonnee niet

Woordvoerder van Universiteiten van Nederland (UNL) Gijs Kooistra betreurt het dat de overheid de kosten niet op zich neemt. ‘Vorig jaar hebben we de overheid opgeroepen om het voor studenten uit Oekraïne mogelijk te maken tegen het wettelijke collegegeld te komen studeren. Vooruitlopend op een beslissing van de minister hebben we toen zelf de collegegelden voor Oekraïense studenten eenmalig verlaagd, in de hoop dat de overheid vanaf het jaar daarna deze kosten op zich zou nemen.

‘Helaas is dit niet gebeurd. Op dit moment is er daarom geen landelijk beleid en moeten instellingen zelf de kosten opvangen van het verlagen van het collegegeld.’
Vorig jaar studeerden 34 Oekraïense studenten aan de Universiteit Leiden. ‘Hoeveel er dit jaar bij ons komen studeren, weten we nog niet precies. Meer definitieve cijfers hebben we vaak pas in oktober’, aldus Van Overbeeke.

In totaal studeerden vorig jaar 253 Oekraïense studenten aan een Nederlandse universiteit, aldus Kooistra van UNL. Hoeveel daar dit jaar bijkomen is nog niet bekend.

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Groot protest voor Gaza bij Wijnhaven, gebouw gaat op slot, ME grijpt in
Zo’n tweehonderd studenten protesteren dinsdagmiddag in en rond het Wijnhavengebouw tegen de samenwerking van de Universiteit Leiden met verschillende Israëlische instituten.
Nieuws
Weggepeste criminoloog Wouter Buikhuisen (1933-2025) wachtte 25 jaar op eerherstel
Nieuws
Weer was Wijnhaven bezet, maar nu raakten vijf demonstranten bewusteloos
Nieuws
Wetenschappers en diplomaten boos over ‘dodelijke bezuiniging’ op Azië-instituut
Nieuws
Psychologen kwaad over schrappen Engelse bachelor: ‘De uni waardeert ons niet’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!