Nieuws
Erasmus zegt sorry voor doorzoeken mailboxen
Het bestuur van de Erasmus Universiteit heeft zijn excuses aangeboden voor het doorzoeken van mailboxen van 22 medewerkers. Het was ‘niet de beste actie die genomen kon worden’.
Anoushka Kloosterman
donderdag 23 januari 2020
Cartoon Bas Schot

‘Als onbedoeld gevolg zijn leden van onze academische gemeenschap gekwetst’, schreef het bestuur in een brief aan de Rotterdamse universiteitsraad en de onderzochte medewerkers. Dat meldt het Rotterdamse universiteitsblad EM.

Het bestuur noemde destijds de maatregel ‘niet disproportioneel’. Ook nu benadrukt het college dat het op dat moment een legitieme keuze was, maar dat het daar met de kennis van nu anders over denkt. In oktober schakelde het Erasmus-college recherchebureau Hoffman in om de mailboxen van medewerkers door te lichten. Het doel: uitvogelen wie NRC-journalist Frank van Kolfschooten had verteld over het plagiaat van Dymph van den Boom, oud-decaan van de Rotterdamse faculteit Erasmus School of History, Culture and Communication. Het besluit leidde tot een storm van protest binnen de academische wereld, waar het gezien werd als een heksenjacht en een inbreuk op vrijheid van meningsuiting. (Zie ook: 'De EUR behandelt haar staf als staatsvijand')

De excuses komen na druk van de Rotterdamse universiteitsraad: ‘De Universiteitsraad legde tijdens de laatste vergadering een forse cri de coeur op tafel: alsjeblieft CvB, kijk er nog eens naar want we willen hier op een goede manier een einde aan maken’, zegt interim-collegevoorzitter Hans Smits in EM. ‘Niemand was gelukkig met deze situatie. Dat gaat de sfeer ook negatief beïnvloeden. Toen hebben we als CvB besloten om onze excuses aan te bieden.’