Nieuws
Een op vijf studenten zegt zich niet veilig te voelen
Een op de vijf studenten in het hoger onderwijs heeft wel eens te maken gehad met sociaal onveilige situaties als pesten, discriminatie, bedreiging en seksueel overschrijdend gedrag.
Vincent Bongers
donderdag 7 april 2022
Illustratie Bas Schot

Dat blijkt een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). In 64 procent van de gevallen melden slachtoffers het incident niet bij hun hogeschool of universiteit.

Onderzoeksbureau ResearchNed benaderde voor het ISO rond de 60.000 studenten, in totaal zijn de gegevens van 7657 studenten meegenomen in de rapportage. Twintig procent van deze studenten meldt een of meerdere sociaal onveilige situaties. Uit het onderzoek blijkt dat 9 procent van de ondervraagde studenten wel eens slachtoffer is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, 8 van discriminatie, 7 is wel eens gepest en 5 is wel eens bedreigd, geïntimideerd, gechanteerd of bang gemaakt. Overigens voelt 94 procent van de ondervraagde studenten zich wel veilig op de instelling.

Studenten slaan ook wel eens een onderwijsactiviteit over vanwege een onveilig gevoel. Dat geldt voor 12 procent van het totaal. Bij gepeste studenten is dat 40.

Tweederde doet geen melding

Hogescholen en universiteiten worden vaak niet op de hoogte gesteld. Bijna tweederde van de studenten die slachtoffer is geweest van een sociaal onveilige situatie, meldt dit niet. ‘Voornaamste reden hiervoor is dat de student het incident niet ernstig genoeg vond (84 procent), maar andere redenen zijn dat er geen vertrouwen was dat er iets mee gedaan zou worden of dat de student niet wist waar ze het incident konden melden’, schrijven de onderzoekers.

De incidenten met betrekking tot seksueel overschrijdend gedrag lopen uiteen van opmerkingen over het dragen van een shirt dat ‘wel heel erg sexy is’, tot verkrachtingen.

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag melden het incident vaker niet dan wel, blijkt uit het onderzoek. Wanneer het seksueel grensoverschrijdend gedrag betreft in de vorm fysieke incidenten, meldt 62 procent het incident niet. Lhbti’ers, een vijfde van de respondenten, zijn significant vaker slachtoffer van alle incidenten.

In de meeste gevallen wordt de medestudent aangewezen als dader van het incident. Toch zijn docenten ook wel eens betrokken. Dat geldt bijvoorbeeld voor seksueel overschrijdend gedrag. Maar in andere categorieën worden ze ook vermeld. ‘Van alle studenten die te maken hebben gehad met bedreiging, intimidatie, chantage of wel eens zijn bang gemaakt, geeft 29 procent aan dat de docent (een van) de dader(s) is. Bij discriminatie is bijna de helft van de gevallen de docent (een van) de dader(s).’

'Bijzonder ernstig'

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf noemde op Twitter de resultaten uit het onderzoek ‘bijzonder ernstig’. Hij wil 'snel een plan van aanpak rond sociale veiligheid in het hoger onderwijs opstellen. Dat wil ik doen samen met hogescholen, universiteiten en studenten'. Dijkgraaf wil ‘bekender maken hoe je een sociaal onveilige situatie kunt melden, het vertrouwen in meldingsprocedures versterken en structurele monitoring, zodat sociale onveiligheid gericht aangepakt kan worden'.