Nieuws
Bestuurslid Minerva op non-actief gesteld na geweldsincident
Een bestuurslid van studentenvereniging Minerva is op non-actief gesteld nadat hij een ander lid in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 december meermaals heeft geslagen.
Sebastiaan van Loosbroek
vrijdag 9 december 2022
De sociëteit van studentenvereniging Minerva. Foto Olivier Middendorp

Donderdagavond gingen WhatsApp-berichten rond waarin staat dat een bestuurslid van Minerva een lid van dezelfde vereniging ‘meermaals’ zou hebben geslagen. Mare heeft die berichten ingezien.

Het gebeurde van woensdag- op donderdagnacht in de Breestraat, vlak bij de vereniging, bevestigt Minerva-voorzitter Daan Yesilkagit. ‘Aanleiding was een gestolen schildje uit de sociëteit, waar het betreffende bestuurslid agressief op heeft gereageerd. Daar zijn we allemaal erg van geschrokken. We hebben besloten het bestuurslid op non-actief te stellen zodat we het eerst goed kunnen laten uitzoeken door ons tuchtcollege.’

Yesilkagit heeft donderdag de universiteit en gemeente ingelicht en vandaag de wijkagent op de hoogte gesteld. Er is vooralsnog door niemand aangifte gedaan.

Aanklacht

De mishandelde student bevestigde vrijdag dat hij slachtoffer is van een geweldsincident, maar wilde verder niets kwijt over de zaak. ‘Alles wordt nog uitgezocht.’ Ook op de vraag of hij aangifte gaat doen wil hij niet ingaan.

Yesilkagit zegt zowel gisteren als vandaag contact met het slachtoffer te hebben gehad. ‘Ik weet hoe het met hem is, maar heb van hem het uitdrukkelijke verzoek gekregen niet te zeggen of hij iets heeft opgelopen en wat dat dan zou zijn.’

In een mail aan de leden die in handen is van Mare staat dat het bestuur de dader op non-actief heeft gesteld en dat ze vandaag een aanklacht schrijft voor het interne tuchtcollege, ‘dat het incident onafhankelijk en nauwkeurig kan onderzoeken’. 

Schorsing mogelijk verlengd

Yesilkagit licht telefonisch toe dat het om een voorlopige schorsing gaat, tot er een uitspraak is van de reünisten die in het tuchtcollege zitten. ‘De schorsing wordt eventueel verlengd na uitspraak van het tuchtcollege.’

Waarom het slachtoffer een Minervaschildje uit de sociëteit heeft meegenomen, weet Yesilkagit niet. ‘Misschien wilde hij het op zijn kamer hangen, leden vinden het vaak mooi om iets uit de sociëteit te hebben.’

Het is het tweede geweldsincident waar Minerva bij betrokken is in korte tijd. Vorige week onthulde Mare dat er tijdens een halloweenfeest een zware mishandeling had plaatsgevonden op de sociëteit van de vereniging. Een student zou de keel van een andere student dermate lang hebben dichtgeknepen dat het slachtoffer bewusteloos raakte en op de grond viel. Het slachtoffer besloot aangifte te doen bij de politie.