English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Afname studentenkamers komt niet alleen door vergunningplicht, stelt gemeente
Foto Taco van der Eb
Sebastiaan van Loosbroek
maandag 30 september 2024
Als het aantal studentenkamers in Leiden afneemt, komt dat niet uitsluitend door het nieuwe Leidse woonbeleid. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van SVL en VVD. ‘Het is eerder een combinatie van factoren.’

Huisjesmelkers die woningen laten verkrotten, hun huurders intimideren en veel te hoge prijzen vragen voor studentenkamers: het zit de gemeente Leiden al jarenlang dwars. Mede om die reden stelde wethouder wonen Julius Terpstra (CDA) een nieuw pakket aan maatregelen voor, dat per 1 januari is ingevoerd.

Dat heeft ertoe geleid dat verhuurders in veel wijken een verhuurvergunning en/of omzettingsvergunning moeten aanvragen, waarmee de gemeente een middel in handen heeft om op te treden tegen discriminatie, bedreiging, te hoge huurprijzen en illegaal verkamerde panden.

Maar uit cijfers van de gemeente blijkt dat een aanzienlijk deel van de verhuurders de vergunningen nog niet heeft aangevraagd, terwijl de deadline 1 juli was. De vergunningen zijn namelijk duur (938,50 euro per stuk) en de eisen om er een te krijgen streng, zeiden verhuurders onlangs tegen Mare. Dat, in combinatie met landelijke regelgeving, leidt ertoe dat steeds meer verhuurders af willen van studentenkamers, zodat ze hun panden kunnen verhuren aan expats of zelfs verkopen. Dat zou rendabeler zijn.

Vooral Studenten voor Leiden (SVL) vreesde hier al voor, bleek vorig jaar tijdens de bespreking van het nieuwe woonbeleid in de gemeenteraad. Samen met de VVD stelden zij in augustus schriftelijke vragen over de vergunningen. Die zijn nu door het college van burgemeester en wethouders beantwoord.

Combinatie van factoren

Zo willen de partijen weten of het college ‘de zorg deelt dat de invoering van verhuurdersvergunningen kan leiden tot minder kamers c.q. huurappartementen’. Volgens het college is daar geen sprake van: ‘Mocht het zo zijn dat het aantal kamers of huurappartementen van particuliere verhuurders afneemt, dan zal dit niet enkel te wijten zijn aan de verhuurvergunning maar eerder aan een combinatie van factoren.’ Het college denkt daarbij aan de nieuwe landelijke Wet betaalbare huur en de verhoogde vermogensbelastingen op de verhuur van woningen.

Ook het lage aantal aangevraagde vergunningen baart SVL en de VVD zorgen. Volgens hen heeft de gemeente ‘gebrekkig gecommuniceerd richting verhuurders’. De gemeente weerspreekt dat: ‘Verhuurders zijn middels brievenacties geïnformeerd, er zijn specials geplaatst in de krant en andere media’ en er is een ‘informatieavond georganiseerd voor verhuurders om vragen over het aanvragen van de benodigde vergunningen te bespreken’.

Hoge kosten

Verder vinden de partijen dat de kosten voor de verhuurvergunning ‘buitenproportioneel hoog zijn’. In Leiden kost die 938,50 euro, terwijl die in Rotterdam en Den Haag respectievelijk 335 en 271 euro zouden kosten. Maar volgens het college is dat bedrag ‘kostendekkend’ en is het verschil tussen de gemeenten te verklaren doordat ‘de check bij de vergunningverlening’ in Leiden uitvoeriger is. ‘Deze zorgvuldige check zorgt ervoor dat op voorhand misstanden gecorrigeerd worden en beschermt huurders tegen misstanden’, aldus het college.

Wat SVL en de VVD ook tegen de borst stuit, is dat zowel grote verhuurders als verhuurders die slechts één studentenhuis verhuren, evenveel voor de vergunning betalen. Op de vraag of het college bereid is een lager tarief te hanteren voor kleine verhuurders, is het antwoord ‘nee’.

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Nieuw hospiteerbeleid zorgt voor onrust: ‘Dit is het einde voor gigantisch veel studentenhuizen’
Als het aan DUWO ligt, gaat het hospiteren flink op de schop en krijgen bewoners minder inspraak over wie hun nieuwe huisgenoten worden. Studenten en lokale politici zijn bezorgd. ‘Decennia aan huistradities en geschiedenis gaan verloren.’
Nieuws
Chaos en verdeeldheid in universiteitsraad over Gaza: ‘We worden de mond gesnoerd’
Nieuws
Rechtenstudenten vrezen einde van Honoursonderwijs, ‘juist nu de rechtsstaat onder druk staat’
Nieuws
Spinozapremie voor Leidse hoogleraar Judith Pollmann
Nieuws
Cultuurveranderings-traject bij Archeologie begint na de zomer aan volgende fase
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!