Achtergrond
Hoe oude pennen van Leidse studenten in Sierra Leone terechtkwamen
Schoonmaker Lamin Sow is net terug van zijn jaarlijkse bezoek aan zijn geboorteland Sierra Leone. Zoals altijd deelde hij er gevonden pennen uit op school, al waren het er nu wat meer.
Anoushka Kloosterman
donderdag 12 december 2019

Vijf teilen met pennen en twaalf brillen nam schoonmaker Lamin Sow mee naar Sierra Leone afgelopen maand. Allemaal bij elkaar gesprokkeld op de Leidse universiteit.

‘De laatste keer kon ik twee of drie klassen pennen geven. Nu de hele school’, vertelt hij. De brillen gaf hij aan de docenten. Een handvol etuis ging naar de beste studenten van een klas.

Hij laat een foto zien van scholieren die in de rij staan om pennen in ontvangst te nemen. ‘Zij zitten in de zesde klas en kregen twee pennen per persoon.’

Sow is al jaren schoonmaker op de Leidse universiteit. Op het KOG verzamelt hij oude pennen en blocnotes in zijn schoonmaakkarretje. Ook verzamelt hij brillen en koopt hij medicijnen, en dit alles neemt hij een keer per jaar mee in zijn koffer om uit te delen op scholen in Sierra Leone, waar hij vandaan komt. Sinds hij het afgelopen april in Mare vertelde krijgt hij regelmatig pennen van mensen op de universiteit. Daardoor paste het niet in zijn koffer en heeft hij het toch in een doos opgestuurd.

‘Ik wil geen geld, want het is Afrika: zo, zo corrupt.’ Hij gaat alleen naar scholen die hij kent, vertelt hij. ‘Soms vragen ze of ik de pennen wil achterlaten, maar ik sta erop dat ik er zelf bij ben, bij het uitdelen. Ik heb het eens gedaan, en dan bleken de pennen niet bij de kinderen terecht te zijn gekomen, of dat de goede pennen eruit zijn gehaald. De meeste pennen uit Afrika zijn namelijk niet goed. Daar is het allemaal Chinees, zwak.

Volgend jaar gaat hij weer naar een andere school, zegt hij. ‘Ik zoek altijd de publieke scholen uit, die zijn heel arm. Misschien wordt het wel mijn eigen basisschool. Ik heb ook niet veel – ik ben een schoonmaker! – maar ik wil gewoon helpen.’

Wie pennen of brillen wil doneren, kan Sow vinden op het KOG, maar afgeven bij de receptie kan ook.