Achtergrond
Geschorst na beklad gaybrapad en Hitlergroet
Quintus heeft vijf aspirant-leden van het dispuut Sjap Eisjedies per direct geschorst. Zij bekladden half oktober het regenboogkleurige zebrapad bij de Nieuwe Beestenmarkt. Een van hen bracht daarbij de Hitlergroet.
donderdag 1 december 2016

De jongens zijn per direct geschorst. Eerder werden ze al door de politie opgepakt en deed de gemeente Leiden aangifte van vandalisme.

Quintus heeft ‘met afschuw’ kennis genomen van het nieuws, laat voorzitter Sharon van de Bovenkamp weten in een schriftelijke reactie.

‘Het door de leden vertoonde gedrag, staat lijnrecht tegenover de normen en waarden die wij als vereniging hoog houden en heeft ons doen besluiten hen onmiddellijk te schorsen’.

De vereniging stelt een onderzoek in naar de beweegredenen van de dispuutsleden. ‘De informatie die wij op dit moment hebben, wijst erop dat dit een individuele actie is geweest van de daders in kwestie. Andere eventueel betrokken leden van het dispuut in kwestie worden momenteel gehoord door het bestuur’, aldus Van de Bovenkamp.

De schorsing blijft van kracht tot ‘de uitkomst van het ingestelde onderzoek bekend is. Mogelijke (vervolg)stappen zal onze vereniging aan de hand daarvan nemen’.

Woensdag bevestigde zij dat ook ouderejaarsleden uit de ontgroeningscommissie van Sjap Eisjedies zijn geschorst.

Eerstejaars van het dispuut verfden het zogeheten ‘gaybrapad’ tegenover Rockcafé Lazaru’s, rood. Die regenboogzebra is bedoeld om homo-emancipatie te promoten.

Op het filmpje dat van de actie werd gemaakt trekt een van de leden zijn shirt uit en brengt de Hitlergroet. De video werd breed gedeeld op internet. Verschillende media kopten dat ‘neonazi’s’, ‘extreemrechts tuig’, of ‘amateurnazi’s’ het gekleurde zebrapad hadden vernield.

Door de Hitlergroet werd de suggestie gewekt dat het ging om extreemrechtse jongeren. De barman van Lazarus, die het zag gebeuren, zei toentertijd tegen Omroep West dat hij er eerst vanuit ging dat het om een studentengrap ging, totdat de jongen zijn hand in de lucht stak.

De gemeente deed aangifte en de jongens werden 12 november opgepakt door de politie. Volgens het Openbaar Ministerie loopt het onderzoek nog, en is nog niet besloten of de zaak voor de rechter komt. Dat besluit komt over enkele weken, zegt een woordvoerder van het OM. Quintus benadrukt in een reactie dat ‘het Nederlands recht altijd prevaleert boven interne sancties van onze vereniging’.

Rector magnificus Carel Stolker reageert geschokt op het bekladde regenboogpad. ‘Ik schaam me kapot’, liet hij woensdagochtend via Twitter weten. ‘Zijn dit ónze studenten?’ De Universiteit Leiden onderneemt vooralsnog geen stappen, zegt woordvoerder Caroline van Overbeeke. Ze willen eerst kijken wat het onderzoek van Quintus, het OM en de politie voortbrengt.

De leden van Sjap Eisjedies werden eerder op het matje geroepen. In 2012 liepen vier leden naakt door de Haarlemmerstraat, nadat zij voor de ontgroening de opdracht kregen in de media te komen. Quintus schorste vervolgens 25 leden en legde het dispuut daarnaast een boete van duizend euro op.

Mare-columnist en ‘Sjap’-lid Mattijn de Groot zegt dat buiten de ontgroeningscommissie en de eerstejaars, de dispuutsleden niets afwisten van de actie. Hij en zijn dispuutsgenoten zijn wel ‘teleurgesteld’, zegt hij. De geschorste leden zijn momenteel niet bereikbaar. Volgens De Groot heeft de politie eerder hun telefoons ingenomen voor onderzoek.