
Nederlandse stemgerechtigden kiezen donderdag welke kandidaten zij voor de komende vijf jaar op de 31 Nederlandse, van de in totaal 720, zetels in het Europees Parlement willen hebben.
Stemmen kan alleen op nationale kandidaten, op bijvoorbeeld iemand van de VVD of de SP. In het Europees Parlement hebben de meeste van deze nationale verkozenen zich verenigd in brede fracties gebaseerd op politieke kleur.
Zo werken de VVD en D66 samen in de liberale fractie Renew Europe waar bijvoorbeeld ook de partij van de Franse president Macron bij is aangesloten. Andere fracties zijn die van de Europese Volkspartij (CDA, CU, BBB, NSC), Socialisten en Democraten (PvdA), Identiteit en Democratie (PVV), Europese Conservatieven en Hervormers (SGP, JA21), Groenen/Vrije Europese Alliantie (GroenLinks, Volt) en de Linkse Fractie in het Europees Parlement (PvdD, SP). Sommige parlementariërs hebben zich bij geen enkele fractie aangesloten (FVD).
Deze verkiezingen worden door analisten (en De Kiesmannen) gezien als misschien wel de belangrijkste in jaren. De samenstelling van het Europees Parlement is namelijk bepalend voor hoe Europa met de grote vraagstukken van deze tijd omgaat.
Belangrijke thema’s zijn bijvoorbeeld: klimaat- en energiebeleid, een eventuele uitbreiding van de Europese Unie en migratie maar ook thema’s als vergrijzing en de steun aan Oekraïne. Er valt dus nogal wat te kiezen.
Om de keuzestress te beperken geven we je met deze flowchart alvast een duwtje in de goede richting.
