Nieuws
Zeven Vici’s voor Leiden
Zeven Leidse onderzoekers hebben vorige week een zogeheten Vici-subsidie gekregen van wetenschapsfinancierder NWO. Dat zijn wetenschapsbeurzen van anderhalf miljoen euro, voor gevorderde wetenschappers die daarmee een eigen onderzoekslijn op kunnen zetten.
Bart Braun
donderdag 7 maart 2019

In totaal werden er bij deze ronde 32 beurzen uitgereikt onder de 239 aanvragers. Als je erbij wilt horen, spreek je het trouwens uit als ‘viekie’ en niet als ‘vietsjie’.

Van de Leidse toekenningen gaan er twee naar het Leids Universitair Medisch Centrum: geneticus Haico van Atticum gaat onderzoek doen naar DNA-schade bij de celdeling, en stamcelonderzoeker Susana Chuva de Sousa Lopes wil proberen om stamcellen van geslacht te laten veranderen.

Ook gaan er twee Vici’s naar het Leids Instituut voor Chemie: Sylvestre Bonnet gaat zijn onderzoek naar metaalbevattende kankermedicijnen die met licht geactiveerd worden uitbreiden, en Jeroen Codée gaat met experimenten en computermodellen bestuderen hoe suikermoleculen zich aan elkaar knopen tot zogeheten oligosacchariden.

Taalwetenschapper Yiya Chen kreeg een beurs voor het bestuderen van de rol van melodie in spraak, en wetenschapshistoricus Herman Paul gaat onderzoek doen naar culturele stereotypen uit de zeventiende eeuw. 

Hoogleraar cognitieve psychologie Sander Nieuwenhuis vwil weten in hoeverre de activatietoestand van het zenuwstelsel invloed heeft op iemands hersenactiviteit.