Nieuws
Wikipedia duikt in Leidse bibliotheken
Het project Wikipedians in Special Residence is vanaf november gestart bij twaalf Nederlandse bibliotheken. Uit Leiden doen het Afrika- Studiecentrum en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde mee.
donderdag 7 november 2013

Wikipedia-medewerkers Hans Muller en Arie Sonneveld gaan aan de slag met de verschillende bibliotheekcollecties.

De twee moeten in veertien maanden de gegevens van de bibliotheken en Wikipedia gaan uitwisselen. Jos Damen van het studiecentrum is een van de projectleiders. ‘Het werkt twee kanten op. Met dit project gaan de kwaliteit en betrouwbaarheid omhoog.’ Volgens hem kijkt de wetenschap nog kritisch naar de internetencyclopedie. ‘Voor Wikipedia is het interessant omdat zij hun informatie kunnen aanvullen met kwalitatief hoogwaardige bronnen. Voor wetenschappers wordt Wikipedia betrouwbaarder. Zij maken er namelijk wel degelijk gebruik van.’ Het moet leiden tot een betere profilering van het Nederlandse erfgoed op internet.

Ook krijgen de bibliotheekmedewerkers een training van de Wikipedianen. Ze leren wat de mogelijkheden zijn van de internetencyclopedie.’ Bij het Afrika Studiecentrum begint op 1 december een van de twee Wikipedianen. En dan gaan ze iedere maand naar een andere instelling toe.’

In oktober startte Wikipedia al een samenwerking de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het Nationaal Archief. SE