English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Wetenschappers roepen op tot boycot van universiteiten in Israël
Mark Reid
vrijdag 21 mei 2021
Ruim vijfhonderd Nederlandse wetenschappers en docenten in het hoger onderwijs roepen op om Israëlische universiteiten te boycotten.

In een open brief vragen ze de Nederlandse regering op te komen voor de rechten van Palestijnen en de economische, politieke en militaire banden met Israël te verbreken.

Volgens de ondertekenaars, van wie ongeveer een kwart in Leiden werkt, is het waarborgen van Palestijnse rechten de enige manier om het huidige geweld te beëindigen. Ze halen Human Rights Watch aan die de situatie van Palestijnen in de bezette gebieden vergelijkt met apartheid.

Specifiek noemt de brief het arresteren en vasthouden van Palestijnse studenten, het intimideren van Palestijnse academici en de Israëlische regering die buitenlandse wetenschappers toegang weigert tot het land.

Dekolonisatie

‘Als wetenschappers in Nederland, een voormalige koloniale macht’, besluiten ze de brief, ‘zien wij onze steun voor Palestijnse rechten als een integraal onderdeel van een breder proces van dekolonisatie.’

‘Individuele Israëlische wetenschappers vallen niet onder de boycot’

‘We wilden onze solidariteit tonen met Palestina, maar ook onze steun opvolgen met concrete acties’, vertelt initiatiefnemer Christian Henderson, universitair docent aan het Instituut voor Regiostudies. Volgens hem hebben academische instituten de mogelijkheid om internationale gebeurtenissen te beïnvloeden.

Ethische discussies

‘Universiteiten hebben een duidelijke invloed op buitenlands beleid en geven vorm aan ethische discussies over dit soort issues. En als Nederlandse universiteit moeten we ook onderkennen dat Nederland een grote invloed heeft op het buitenlandbeleid van de EU.’

Henderson benadrukt dat individuele Israëlische wetenschappers niet onder de boycot van academische instituten vallen.

‘We richten ons op universiteiten vanwege de bewezen nauwe banden van de academie met het Israëlische leger, de Israëlische overheid en anderen die verantwoordelijk zijn voor de bezetting van Palestijnse gebieden. Daarnaast hopen we dat het boycot een deel van de Israëlische samenleving de huidige situatie doet heroverwegen en ze hun eigen overheid dwingen het beleid te veranderen.’


> De open brief: Nederlands hoger onderwijs solidair met Palestijnen

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Affaire Hofman: rechter wijst verzoek om voorlopig getuigenverhoor af
De rechter heeft het verzoek van archeologenkoppel Corinne Hofman en Menno Hoogland voor een voorlopig getuigenverhoor afgewezen. De van wangedrag beschuldigde wetenschappers beraden zich op een hoger beroep.
Nieuws
Rechtenstudenten vrezen einde van Honoursonderwijs, ‘juist nu de rechtsstaat onder druk staat’
Nieuws
Spinozapremie voor Leidse hoogleraar Judith Pollmann
Nieuws
Cultuurveranderings-traject bij Archeologie begint na de zomer aan volgende fase
Nieuws
Nieuw hospiteerbeleid zorgt voor onrust: ‘Dit is het einde voor gigantisch veel studentenhuizen’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!