Nieuws
Werkdruk neemt toe
De werkdruk aan universiteiten blijft onverminderd hoog, blijkt uit een onderzoek van vakbonden FNV en VAWO onder 1110 universiteitsmedewerkers.
Bart Braun
donderdag 14 maart 2019

In hun rapport staat overigens niet vermeld hoe die steekproef precies tot stand is gekomen. Het is een vervolgonderzoek op eerder werk uit 2016: toen hadden universiteiten en vakbonden afgesproken dat elke universiteit een plan van aanpak moest maken om de werkdruk tegen te gaan. Die hebben niet geholpen, is de conclusie. De ondervraagden vinden zelfs dat de werkdruk is toegenomen. Dat is op zich ook niet zo raar, want het aantal studenten is ook gestegen.

Driekwart van het wetenschappelijk personeel heeft de afgelopen twee jaar vrije dagen niet op kunnen nemen omdat er teveel werk lag.

Twee derde van de universiteitsmedewerkers heeft door de werkdruk overwogen van baan te veranderen, en een even hoog percentage zegt lichamelijke of psychische klachten te hebben door de werkdruk. Van die groep werkte 80 procent gewoon door, ondanks de klachten. Minder dan een derde van de medewerkers vindt dat zijn of haar baas voldoende steun biedt om de werkdruk hanteerbaar te houden.

De twee vakbonden vinden dat niet alleen op universiteits- en faculteitsniveau maatregelen moeten worden genomen om de werkdruk te verlagen, maar ook dat de politiek er iets aan moet doen. Het rapport komt dan ook heel handig net op tijd uit voor de grote onderwijsstaking van vrijdag.

FNV en VAWO eisen onder meer een investering van 1,15 miljard wegens achterstallige financiering in het wetenschappelijk onderwijs, het schrappen van de zogeheten doelmatigheidskorting en het investeren van de gelden van het leenstelsel in extra docenten – wat indertijd immers de hele reden was om de studiefinanciering af te schaffen.

Bijna alle ondervraagde universiteitsmedewerkers (96 procent) kunnen zich in die eisen vinden. Ook willen ze graag dat er minder tijdelijke contracten komen; juist die brengen veel onzekerheid en druk met zich mee.