English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Weg met de paywall: Leiden gaat helemaal open access
Mark Reid
donderdag 17 december 2020
De Universiteit Leiden gaat alle onderzoekers verplichten nieuwe publicaties openbaar beschikbaar te maken in de repository van de Universiteitsbibliotheek.

Het nieuwe beleid is het resultaat van een pilot van de VSNU onder de naam You share, we take care. Leiden is de eerste Nederlandse universiteit met een open access-verplichting die wordt opgenomen in de arbeidsvoorwaarden van wetenschappelijk personeel.

Het openbaar maken van artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften is mogelijk door een recente toevoeging aan de Nederlandse copyrightwetgeving, het zogenaamde Taverne-amendement. Dankzij dit artikel in de auteurswet kunnen wetenschappers zelf hun artikelen openbaar maken als het onderzoek geheel of gedeeltelijk met publiek geld is gefinancierd. Dat geldt ook voor papers die niet in een open access-tijdschrift zijn gepubliceerd, of waarvan de Nederlandse onderzoeker alleen co-auteur is.

Geen vrijbrief

Het Taverne-amendement geeft geen complete vrijbrief om wetenschappelijke teksten openbaar te maken. Zo geldt de uitzondering alleen voor korte publicaties, zoals artikelen en losse hoofdstukken in boeken. Ook mag het werk pas na een ‘redelijke termijn’ openbaar worden gemaakt.

De VSNU heeft in de proef zes maanden aangehouden en ook Leiden zal deze termijn blijven handhaven.

Op dit moment is het voor onderzoekers vaak niet financieel aantrekkelijk om open access te publiceren, ook al zouden velen dat wel willen. Uitgevers vragen forse heffingen om papers openbaar beschikbaar te maken en dat is voor onderzoekers vaak niet haalbaar.

Rechtszaken

Onderzoeksfinancierders zoals NWO stellen het publiceren in open access-tijdschriften verplicht en betalen ook om de publicatiekosten te dekken. Wetenschappers zonder die verplichtingen of middelen kunnen nu na zes maanden hun onderzoek alsnog openbaar beschikbaar maken, zonder extra kosten.

Directeur van de Universiteitsbibliotheek Kurt De Belder is blij met het nieuwe beleid en verwacht geen rechtszaken van uitgevers die hun winstmodel zien opdrogen.

‘We hebben bij de landelijke pilot al van tevoren uitgevers geïnformeerd over onze plannen. Gedurende het hele jaar van de pilot zijn er van Nederlandse en buitenlandse uitgevers geen reacties of rechtszaken geweest, dus wij gaan er vanuit dat dat nu ook niet zo zal zijn.’

De repository van de Universiteitsbibliotheek vind je hier

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
College van bestuur wil meer onderzoek naar Wijnhaven-protest en politiegeweld
Het college van bestuur zegt nog steeds ‘niet te weten wat er precies is gebeurd’ en wil daarom het politiegeweld niet veroordelen.
Nieuws
Pioniers van studentenpartij SVL zwaaien af: ‘Maar er is nog genoeg te doen’
Nieuws
Raad blokkeert opheffing deeltijdstudie rechten
Nieuws
Kritiek op onbegrijpelijke taal in raadsstukken leidt tot protestpoëzie
Nieuws
Bestuur Azië-instituut over bezuinigingen: ‘We konden ons niet fatsoenlijk verdedigen’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!