English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Vrouwelijke hoogleraren verdienden minder dan mannen
In de Senaatskamer worden portretten van vrouwelijke professoren opgehangen, maart 2018. Foto Marc de Haan
Sebastiaan van Loosbroek
woensdag 20 mei 2020
Bij de faculteiten Sociale Wetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen verdienden vrouwelijke hoogleraren minder dan hun mannelijke collega’s.

Dat schrijft het college van bestuur in de memo ‘Notitie beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers 2018’.

Vorig jaar kondigde rector Carel Stolker een onderzoek aan nadat bleek dat er aan één faculteit (‘ik ga niet zeggen welke’) een ‘onrechtvaardige loonkloof’ bestond tussen mannen en vrouwen. Uit die analyse blijkt nu dat er bij de faculteiten Sociale Wetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen sprake is van zo’n kloof.

‘Bij FSW en FWN bestaat het beloningsverschil binnen het functieniveau, dus mannen en vrouwen (gecorrigeerd voor leeftijd) worden anders beloond binnen hoogleraar-1 of hoogleraar-2’, aldus de memo. ‘Voor FSW is dat extra opvallend omdat ze in de voorgaande jaren geen beloningsverschillen hadden.’

Anders ingeschaald

Voor alle duidelijkheid: met ‘anders’ wordt bedoeld dat vrouwen minder verdienden dan mannen, bevestigt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke desgevraagd.

Ook op andere faculteiten zijn verschillen gevonden. Bij de faculteit Rechten en FGGA verdienden vrouwelijke hoogleraren ook minder dan de mannen, al is dat in deze gevallen ‘geheel te wijten aan het feit dat meer mannen dan vrouwen hoogleraar-1 zijn’, schrijft het college van bestuur in de memo.

Dat vraagt wat uitleg. Aan de Universiteit Leiden worden alle hoogleraren in principe ingeschaald als hoogleraar-2. Maar het college van bestuur kan besluiten iemand te bevorderen naar hoogleraar-1, als die persoon uitmuntende prestaties levert in onderzoek of onderwijs, een voortrekkersrol heeft in het betreffende vakgebied of veel subsidies heeft verworven. Hoogleraren in die positie verdienen meer. Bij de faculteiten Rechten en FGGA zijn meer mannen dan vrouwen ingeschaald als hoogleraar-1, wat de salarisverschillen verklaart.

‘Vrouwen met precies hetzelfde functieniveau verdienden minder dan mannen’

Bij de faculteit Geesteswetenschappen was de salariskloof onder hoogleraren relatief klein en is het daarom ‘moeilijk een statistisch robuuste conclusie te trekken als nog dieper gekeken wordt’, schrijft het college. Bij de faculteit der Archeologie is het aantal hoogleraren te laag om dit te doen.

Kloof groeide

De loonkloof, gecorrigeerd voor leeftijd, functiecategorie en functieniveau, is onder hoogleraren groter geworden in 2018 ten opzichte van 2016 en 2017. ‘Dit betekent dat vrouwen in precies hetzelfde functieniveau in 2018 minder verdienden dan mannen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.’

Negen vrouwelijke hoogleraren hebben eind 2019 of begin 2020 ter compensatie een vast terugkerende extra beloning gekregen. Deze vrouwen zijn zowel werkzaam op FSW, FWN, FdR en FGGA , zegt Van Overbeeke.

Onder universitair hoofddocenten (UHD’s) en universitair docenten (UD’s) zijn ‘nauwelijks’ salarisverschillen gevonden tussen mannen en vrouwen. ‘Daarom worden binnen deze groepen geen salarisaanpassingen gedaan’, schrijft het college.

Salariscorrectie

Om de salarisverschillen in de toekomst tegen te gaan, is ‘met elke faculteit een gesprek gevoerd en met behulp van een lijst op persoonsniveau doorgelopen welke vrouwelijke hoogleraren relatief weinig verdienen vergeleken met andere hoogleraren van dezelfde leeftijd’.

Het college van bestuur is van mening dat alleen een salariscorrectie niet voldoende is om de salariskloof te dichten. ‘Daarom zullen wij in de toekomst kritischer kijken naar het beloningsbeleid en de onderhandelingsruimte die er is bij benoemingen tot hoogleraar.’

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Universiteit geeft minimale inzage in beveiligingsbeleid en belt politie na studentenprotest
De universiteit heeft na WOO-verzoeken documenten vrijgegeven over het veiligheidsbeleid. Daarin staan aanleidingen voor de kaartcontroles in het Wijnhavengebouw en het KOG, maar door zwartlakken blijft veel onduidelijk. Studenten protesteren tegen de beveiligingsmaatregelen. ‘We denken niet dat dit beleid nodig of houdbaar is.’
Nieuws
Weer was Wijnhaven bezet, maar nu raakten vijf demonstranten bewusteloos
Nieuws
Wetenschappers en diplomaten boos over ‘dodelijke bezuiniging’ op Azië-instituut
Nieuws
Psychologen kwaad over schrappen Engelse bachelor: ‘De uni waardeert ons niet’
Nieuws
Groot protest voor Gaza bij Wijnhaven, gebouw gaat op slot, ME grijpt in
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!