Nieuws
Vingerscans universitair sportcentrum mogen niet
Het USC schendt de privacy van haar klanten, meldt Nu.nl. Het sportcentrum van de Leidse universiteit mag niet langer vingerafdrukken gebruiken als toegangsmethode zonder een goed alternatief aan te bieden.
Susan Wichgers
donderdag 31 oktober 2019

Volgens toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is dat in strijd met de wet. Een vingerafdruk gebruiken als toegangscontrole mag alleen als klanten er over worden geïnformeerd en er een goed alternatief wordt aangeboden.

Uit een inventarisatie van Nu.nl van alle universitaire sportcentra, bleek dat dat in Leiden niet het geval was. Een woordvoerder van de universiteit liet weten dat het beleid wordt aangepast, en dat klanten op zo kort mogelijke termijn ook zonder vingerafdrukcontrole binnen kunnen komen.

Het universitaire sportcentrum van Leiden is overigens niet de enige: ook het USC Amsterdam (van de UvA) maakt gebruik van vingerscans zonder klanten te wijzen op een alternatief. Zij gaan het beleid niet aanpassen. Klanten kunnen al een toegangsbewijs krijgen, lieten ze in een reactie aan Nu.nl weten.