Ridderbos vertrekt vroegtijdig, want zijn termijn liep tot mei 2025. De raad van toezicht laat op de universiteitssite weten dat ‘met het vertrek van Martijn het college en universiteit een bestuurder verliest die ontzettend veel voor onze universitaire gemeenschap betekend heeft. Onder zijn toezicht werden grote projecten zoals het Arsenaal, het Herta Mohrgebouw en het nieuwe Gorlaeus gerealiseerd’.
Ridderbos was in Leiden onder meer verantwoordelijk voor de financiën en veiligheid. Onder zijn leiding ging de universiteit financieel ‘scherper aan de wind varen’ zoals hij het zelf omschreef. Om de steeds stijgende werkdruk aan te pakken en de faculteiten de nodige ademruimte te geven werden de reserves omlaag gebracht.
Juist op het dossier werkdruk kreeg Ridderbos het aan de stok met de universiteitsraad. De raad dreigde afgelopen december niet in te stemmen met de universitaire begroting voor 2024-2028. Het college deed te weinig om de zeer hoge werkdruk te verminderen, vond de raad, die ook meer inspraak op financieel gebied eiste. Ridderbos redde de begroting door op het laatste moment toezeggingen te doen. Er kwam een werkdrukverlichtingsfonds van rond de twee miljoen euro en de raad kreeg meer invloed op de financiële plannen.
#cameragate
De vice-collegevoorzitter was ook portefeuillehouder in de kwestie rond de plaatsing van 371 slimme camera’s bij ingangen en collegezalen in 2021. Deze camera’s waren volgens het college bedoeld om te tellen hoeveel personen er in een gebouw waren. Uit onderzoek van Mare bleek dat deze ‘classroom scanners’ veel meer informatie verzamelden en ook niet afdoende beveiligd waren. Er kwam protest tegen de privacy-schendende scanners en de affaire groeide uit tot #cameragate.
Ridderbos beweerde in de universiteitsraad dat de publicatie in Mare niet klopte. Volgens hem was er sprake van ‘onnodige ophef door onjuiste berichtgeving’, een opmerking waarover de universiteitsraad hem stevig op de vingers tikte. Na veel getouwtrek en onder grote druk besloot het college de camera’s definitief te verwijderen.
Ook recentelijk lag hij, als portefeuillehouder veiligheid, onder vuur toen bekend werd dat de universiteit beveiligers in burger inzet die foto’s maken van studenten en medewerkers en hun gesprekken afluisteren. In juli werden er in de universiteitsraad vragen aan Ridderbos gesteld over de kwestie. Hij ging niet in op wat de beveiliging wel of niet deed. ‘Ik wil daar verder niet op reageren, want dan komen we in een welles-nietesdiscussie en daar gaat het nu niet om. Alles wat we doen met betrekking tot veiligheid moet proportioneel zijn.’
Bij ACM gaat Ridderbos zich als bestuurslid richten ‘op de combinatie van het toezicht op de bescherming van consumenten en de bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling’.