Nieuws
‘Vervroeg tegoed voor extra studie’
De Tweede Kamer wil dat studenten al na het behalen van hun bachelor kunnen beschikken over hun studiespaarpot van 2000 euro. Minister Van Engelshoven van Onderwijs is echter niet van plan aan de zogeheten studievoucher te sleutelen.
Vincent Bongers
donderdag 13 juni 2019

Toen het leenstelsel werd ingevoerd, sneuvelde de basisbeurs. Getroffen studenten kregen echter wel een doekje voor het bloeden: een studievoucher voor na- of bijscholing als het bachelor- én masterdiploma binnen is. De tegoedbon heeft een waarde van rond de 2000 euro. Dat geld krijgt de afgestudeerde niet zelf, maar is een korting op het college-/cursusgeld.

Deze tegoedbon kan vijf tot tien jaar na het afstuderen gebruikt worden. De Tweede Kamer zou graag zien dat die termijn verkort wordt, en dat afgestudeerden met alleen een bachelorbul al van het potje gebruik kunnen maken. Het CDA en GroenLinks dienden vorige week een motie in waarin ze minister Van Engelshoven van Onderwijs oproepen niet alleen de weg vrij te maken voor afgestudeerde bachelors, maar ook dat de voucher bij meerdere opleidingen en instellingen gebruikt kan worden. De Kamer stemde, met uitzondering van de VVD-fractie, in met de motie.

De minister staat echter niet te trappelen om de Kamer tegemoet te komen. ‘De reden om die vouchers inzetbaar te maken in een periode van vijf tot tien jaar na afstuderen, is om een impuls te geven aan levenslang ontwikkelen en deeltijdonderwijs’, aldus de minister.
Van Engelshoven: ‘Als we vouchers op zeer korte termijn inzetbaar maken, dan verandert dat ook iets aan het doel.’ Desondanks liet ze de Kamer weten te onderzoeken of de bon al na ‘twee of drie jaar’ ingezet kan worden.