Nieuws
Bestuurscrisis door benoeming vice-rector: universiteitsraad stapt naar raad van toezicht
Na een speciaal ingelaste vergadering over de aanstelling van de vice-rector weigert de universiteitsraad positief advies te geven over de plotselinge benoeming. In plaats daarvan stapt de raad naar de raad van toezicht. ‘Waarom die bloedspoed?’
Mark Reid
woensdag 24 april 2024
Illustratie Bas van der Schot

‘De universiteitsraad bestrijdt de legitimiteit van het genomen besluit omdat er geen instemming dan wel positief advies is gegeven. Conform de wettelijke regels zal de universiteitsraad nu eerst bemiddeling aanvragen bij de raad van toezicht’, laat raadsvoorzitter Pauline Vincenten op woensdag weten.

Vorige week maakte de universiteit bekend dat de huidge FGGA-decaan Erwin Muller per 1 mei aantreedt als vice-rector organisatieontwikkeling. In een speciaal ingelaste vergadering afgelopen maandag beklaagde de universiteitsraad zich over het gebrek aan transparantie en de haast rondom de benoeming, en onduidelijkheid over het takenpakket van de vice-rector.

Ook het feit dat de universiteit was overgegaan tot benoeming van Muller wekte wrevel. Volgens de universiteitsraad was de adviesprocedure nog niet afgerond op het moment dat de aanstelling wereldkundig werd gemaakt.

Muller zal volgens de huidige planning per 1 mei starten als vice-rector. In een brief aan de universiteitsraad zei het college dat deze vice-rector de taak krijgt om ‘in gesprek te gaan met de academische gemeenschap om knelpunten te inventariseren in onze governance en samen met alle stakeholders, te adviseren welke mogelijke scenario's er denkbaar zijn om tot een meer wendbare organisatie te komen’. Volgens een raming van de universiteitsraad zou dit over vier jaar ongeveer €600.000 kosten voor een aanstelling van 0,7 fte.

Mocht de bemiddeling door de raad van toezicht geen uitsluitsel geven dan zal de raad het geschil voorleggen aan de Landelijke Commissie voor Geschillen medezeggenschap Hoger Onderwijs.

Mare heeft het college om een reactie gevraagd. Woordvoerder Caroline van Overbeeke laat weten dat ‘het college hoopt dat deze procedure leidt tot verbeteringen in het proces dat doorlopen is’.