Nieuws
Uitslag verkiezingen: universiteitsraad blijft ongewijzigd
Alle zes studentenpartijen blijven deel uitmaken van de universiteitsraad. Sterker: er verandert helemaal niets aan de zetelverdeling, blijkt uit de uitslag van de universiteitsraadverkiezingen.
Sebastiaan van Loosbroek
woensdag 26 mei 2021

De Liberale Studentenpartij (LSP) en Ondernemende Studenten Leiden (ONS) behouden ieder hun twee zetels, terwijl Christelijke Studentenfractie Leiden (CSL), Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS), Democratische Studenten Partij (DSP) en de Partij voor Bèta en Medische Studenten (PBMS) ieder op één zetel blijven staan.

LSP kreeg wel net iets meer stemmen dan ONS Leiden: 23,1 procent van de stemmers koos voor LSP, 21 procent voor ONS. Partij LVS zat daar met 19,3 procent van de stemmen niet ver onder, maar moet het desondanks met één zetel doen. PBMS kreeg 19 procent van de stemmen, CSL 10,3 procent en DSP kreeg met 7,2 procent een restzetel.

De overige acht zetels zijn voor de personeelspartijen FNV Overheid (6) en PhDoc (2). Voor die partijen waren dit jaar geen verkiezingen.

Lage opkomst

Met de opkomst zit het dit jaar wederom niet mee. Van de bijna 33.000 stemgerechtigden besloten nog geen 5400 studenten van hun stemrecht gebruik te maken. Dat is een opkomstpercentage van 16,3 procent. Vorig jaar was dat iets meer, toen stemde 18 procent van de studenten.

De coronacrisis zorgde ervoor dat de studentenpartijen ook dit jaar geen campagne konden voeren in de universiteitsgebouwen en dat de strijd via sociale media moest worden uitgevochten.