Nieuws
Universiteit Leiden deelt fossiele samenwerkingen: Shell, TotalEnergies en geld uit Saudi-Arabië
Na aandringen van klimaatactivisten heeft de universiteit een overzicht gepubliceerd van samenwerkingsverbanden met de fossiele industrie.
Marciëlle van der Kraan
donderdag 24 augustus 2023

Cut the ties!’, was de eis van klimaatgroep End Fossil Leiden Delft in mei. De groep wil dat de universiteit alle banden verbreekt met fossiele industrie als stap naar een beter klimaat. Ook eisen ze dat de universiteit bij de overheid gaat lobbyen om fossiele subsidies stop te zetten.

Na een eerdere actie van de klimaatactivisten in februari tijdens de dies natalis, beloofde de universiteit inzage te geven in welke banden met de fossiele industrie er precies zijn. Die belofte is nu waargemaakt.

Zo is op de lijst te zien dat Universiteit Leiden meerdere samenwerkingsverbanden heeft met Shell. Dat oliebedrijf is betrokken bij zes onderzoekssamenwerkingen, waarvan een uitsluitend tussen Leiden en Shell.

Oliegeld

Bij die samenwerking wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met quantumcomputers interacties tussen moleculen te bestuderen. Dat zou helpen bij het ontwikkelen van milieuvriendelijke meststoffen, nieuwe geneesmiddelen of omzetting van CO2 naar brandstof, aldus de universiteit.

Ook ontving de universiteit vorig jaar een schenking van ongeveer 92.000 euro van Aramco Overseas, het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië. Het geld zou naar onderzoek naar Arabische geschiedenis en cultuur gaan. Die studie loopt dit jaar af en wordt niet verlengd.

Verder doet Universiteit Leiden ook mee aan zes gezamenlijke onderzoeksprojecten, waar ook fossiele bedrijven onderdeel van uitmaken. Samen met andere universiteiten, Shell, de Gasunie en Vattenfall doet Leiden onderzoek naar technologieën die volgens de universiteit bijdragen aan de energietransitie.

Op 27 september houdt de universiteit een debat met medewerkers en studenten over de samenwerkingsverbanden met de fossiele industrie. Ook bij de opening van het academisch jaar op 4 september zullen sprekers het onderwerp duurzaamheid behandelen.