Nieuws
Twee van de drie fraudeverdachten LUMC onterecht ontslagen
Het ontslag op staande voet van twee van fraude verdachte medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum was onterecht, zo oordeelt de rechtbank Den Haag.
Mark Reid
donderdag 12 oktober 2023

Een van de werknemers die niet meer terug wil keren in het ziekenhuis krijgt een vergoeding van ruim €90.000. Van een derde medewerker was het ontslag op staande voet wel terecht.

De drie medewerkers waren ontslagen nadat het ziekenhuis vragen had gekregen van de EU over onregelmatigheden bij verschillende gesubsidieerde onderzoeksprojecten. Na een onderzoek van het LUMC kwam aan het licht dat biotechnisch onderzoeksbedrijf Percuros, waar het ziekenhuis mee samenwerkte, fraude pleegde. Het ziekenhuis ontsloeg daarop de drie medewerkers die bij de fraude betrokken zouden zijn.

Uit de uitspraak valt op te maken dat er onder andere sprake was van ‘spookdetacheringen’, door Percuros. Ingehuurde onderzoekers die werden betaald uit de subsidiepot waren niet of nauwelijks aanwezig of verrichtten geen werk aan de onderzoeksprojecten.

Bij twee van de drie ontslagen medewerkers is er volgens de rechter niet genoeg grond om aan te nemen dat ze afwisten van de fraude of daaraan hebben meegewerkt. Zij hebben daarom recht op compensatie.

Spoken

Van de derde medewerker, die in de stukken genoemd wordt als de primair hoofdonderzoeker van de onderzoeksprojecten, stelt de rechter dat het ontslag op staande voet wél terecht was. In de uitspraak staat dat de onderzoeker ‘diverse documenten ondertekend heeft die dienen ter bewijs van spookdetacheringen en dat hij kennis had van en heeft meegewerkt aan onregelmatigheden met betrekking tot EU-projecten’.

Zo zou hij zijn handtekening hebben gezet onder verklaringen dat bepaalde gedetacheerden werkzaamheden zouden hebben verricht, terwijl hij kon weten dat dat niet het geval was. De ontslagen onderzoeker noemt wel dat zijn handtekening zonder zijn medeweten is gebruikt door onderzoeksbedrijf Percuros.

Alan Chan, de directeur van het inmiddels opgeheven Percuros is sinds de zaak aan het licht is gekomen spoorloos verdwenen. De Europese Commissie heeft zeven gesubsidieerde onderzoeksprojecten van LUMC stopgezet.