Nieuws
Twee Spinoza’s en een Stevinpremie voor Leidse hoogleraren
Hoogleraar cellulaire immunologie Maria Yazdanbakhsh en hoogleraar katalyse en oppervlaktechemie Marc Koper zijn beide beloond met de Spinozapremie. Hoogleraar interdisciplinary study of societal challenges Judi Mesman ontvangt de Stevinpremie.
Mark Reid
vrijdag 3 september 2021
De Spinoza- en Stevinpremies (Beeld: NWO)

De Spinozapremie beloont elk jaar onderzoekers die uitmuntend fundamenteel onderzoek hebben verricht. De Stevinpremie wordt uitgereikt aan onderzoekers die met hun onderzoek grote maatschappelijke impact hebben. Aan elke premie is een bedrag van 2,5 miljoen euro gekoppeld, dat door de laureaten vrij te besteden is aan onderzoek en kennisbenutting.
 
De NWO roemt Koper om zijn fundamentele bijdrages aan de elektrochemie. Zijn fundamentele onderzoek naar de relatie tussen elektriciteit en chemische reacties levert een belangrijke bijdrage bij het vergroenen van onze energievoorziening en de chemische industrie te vergroenen.
 
Yazdanbakhsh ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar de relatie tussen parasieten, ons immuunsysteem en verschillende ontstekingsziektes zoals diabetes type 2. Dankzij haar werk weten we nu dat parasieten mensen niet alleen ziek kunnen maken, maar ook het immuunsysteem kunnen versterken.
 
De Stevinpremie wordt uitgereikt aan Mesman, die onderzoek doet naar kansenongelijkheid in de samenleving en inclusief opvoeden. Ze kijkt naar de overdracht van sociale normen en gedragspatronen in verschillende culturele contexten, bijvoorbeeld hoe mensen in verschillende landen anders denken over kindermishandeling.
 
De overige Spinozapremies gingen naar de mediadeskundige José van Dijck (UU) en quantumwetenschapper Lieven Vandersypen (TUD). Cybersecurityspecialist Bart Jacobs (RU) won de andere Stevinpremie. De uitreiking van de premies zal plaatsvinden op 13 oktober.