Nieuws
Twee Spinozapremies voor Universiteit Leiden
Psychologe Eveline Crone en fysicus Michel Orrit hebben twee van de vier Spinozapremies van dit jaar gewonnen.
vrijdag 16 juni 2017

Dat is de hoogste onderscheiding die in Nederland aan wetenschappers uitgereikt wordt. Behalve het beeldje op de foto krijgen de winnaars ook 2,5 miljoen euro onderzoeksgeld.

De andere twee prijzen waren voor de Universiteit Utrecht: zij gingen naar chemicus Albert Heck en biofysicus Alexander van Oudenaarden.

De Spinozapremie bestaat sinds 1995, en sindsdien is hij 85 keer uitgereikt. Daarvan heeft Leiden er 21 binnen gehaald, het meeste van alle universiteiten. Nummer twee is Utrecht, met veertien stuks.

Crone doet onderzoek naar pubergedrag, en koppelt dat aan studies naar de zich nog ontwikkelende breinen van haar proefpersonen. 'Pubers zijn niet alleen lastig', vertelde zij bij de bekendmaking van de Spinoza-laureaten: 'De meesten komen - met wat hobbels - prima door de puberteit heen. En als je wilt begrijpen hoe volwassenen zich gedragen, zul je moeten weten hoe ze zijn gekomen waar ze zijn.'

Fransman Michel Orrit krijgt de laatste tijd wel meer prijzen. Vorig jaar won hij de Edison-Voltaprijs van de European Physical Society, de Physica-prijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en de Grand Prix SFO Léon Brillouin, van de Société Française d’Optique, allen voor zijn pionierende onderzoek naar het gedrag van individuele moleculen.Hij wil het geld van de premie gebruiken om daar nieuwe onderzoeksmethodes voor te ontwikkelen. BB