Nieuws
Toelage voor studenten met beperking gelijkgetrokken
De hoogte van de studietoelage voor studenten met een medische beperking verschilt nu nog per gemeente, maar vanaf januari wordt het overal gelijkgetrokken.
Susan Wichgers
donderdag 18 november 2021

Voor studenten met een medische beperking stellen gemeenten een bedrag per maand beschikbaar, omdat zij vaak niet kunnen werken naast hun studie. Vanaf 2015 mochten gemeenten dat bedrag zelf bepalen, hoewel er wel een richtlijn was van 300 euro. Dat zorgde voor veel ongelijkheid: uit een inventarisatie in april van de Landelijke Studentenvakbond en CNV Jongeren bleek dat de bedragen uiteenliepen van 100 (Leiden) tot 334 euro per maand (Zwolle).

Eerder al was er een wetswijziging aangenomen om die bedragen gelijk te trekken, maar die werd controversieel verklaard vanwege het demissionaire kabinet. PvdA en GroenLinks hebben onlangs een amendement ingediend waardoor het nu toch per 1 januari 2022 gaat gebeuren.

Onder de nieuwe regeling krijgen alle studenten met een functiebeperking van 18 jaar en ouder 150 euro, en 300 euro na hun 21e. Goed nieuws voor de meeste studenten met een beperking, dus, al gaan ze er in Zwolle op achteruit.