Nieuws
Tentamen inzien is recht
Antwoorden op tentamenvragen zijn persoonsgegevens, dus wie een tentamen niet mag inzien, kan de antwoorden alsnog opvragen via de nieuwe privacywet.
Anoushka Kloosterman
donderdag 21 november 2019
Foto Universiteit Leiden

Dat heeft het College van Beroep en Examens (CBE) bepaald in een zaak van Rotterdamse geneeskundestudent Jasper Klasen, schrijft het universiteitsblad Erasmus Magazine. De antwoorden op een tentamen zijn namelijk persoonsgegevens, en die mag je altijd opvragen via de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Dat geldt niet voor de tentamenvragen: die hoeft de universiteit niet te verstrekken. Daar is Klasen het niet mee eens, omdat het zonder de vragen onmogelijk is te controleren of de gegevens goed zijn verwerkt. Hij gaat in hoger beroep.

Uit angst dat de vragen uitlekken, hanteert de geneeskunde-opleiding aan de Erasmus strakke regels voor inzage, schrijft EM. ‘Aantekeningen mogen niet mee naar huis en bij de inzage krijgen studenten de vragen en antwoorden niet te zien.’

Toen bij een toets een groot deel van de groep een onvoldoende haalde, vroeg Klasen met twaalf andere studenten om inzage. Dat werd afgewezen, omdat volgens de opleidingsreglementen dit alleen kan als een student meerdere keren een onvoldoende heeft gehaald. Vervolgens stapte hij naar het CBE.

Deze bepaalde dat een opleiding niet verplicht is om studenten inzage te verlenen. Althans, niet volgens de Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
Maar Klasen kreeg wél gelijk toen hij beroep deed op de AVG. Als hij ook gelijk krijgt in het hoger beroep, bij de onderwijsrechtbank College van Beroep voor het Hoger Onderwijs in Den Haag, zouden alle studenten een kopietje van zowel de vragen als antwoorden kunnen krijgen. Daardoor wordt het lastiger te voorkomen dat vragen uitlekken.