Nieuws
Studentenvereningen zijn al druk bezig met alternatief voor rookruimte
Vanaf 1 januari geldt er een verbod op rookruimtes in de horeca – dus ook voor studentenverenigingen. Hoe gaan ze dat doen?
Susan Wichgers
donderdag 12 december 2019

Vanwege geluidsoverlast kunnen verenigingen hun leden niet zomaar voor de deur laten roken. Best een lastige opgave dus, tenzij je het roken in zijn geheel verbiedt.
Hoewel het verbod pas per 1 april gehandhaafd gaat worden, zijn de meeste verenigingen daarom al druk bezig met alternatieve plannen. Catena heeft de rookruimte zelfs al sinds oktober gesloten, laat voorzitter Simone Reurings weten.

‘Dat gaat eigenlijk best goed’, zegt Reurings. ‘Rokers lopen een rondje, of gaan aan het Rapenburg zitten. Afgezien van een paar klachten van buren is er weinig overlast. Met die buren zijn we in gesprek gegaan, en we zijn bezig met aanpassingen van ons reglement zodat we ook beter buiten de deur kunnen handhaven.’

Minerva heeft ook al een waterdicht plan: hun dakterras wordt omgedoopt tot rookruimte, vertelt ab-actis Bruno Weisser. ‘Met geluidsdichte doeken eromheen, een soort festivalhekken met rubber, waardoor het geluid alleen maar naar boven kan weerkaatsen. We hebben het getest, en het werkt goed.’

Vice-voorzitter Amy van Rossum van Quintus zegt dat ze er nog druk mee bezig zijn: ‘We gaan verschillende dingen proberen. Eerst proberen we of we een maximum aan het aantal rokers buiten kunnen stellen. Als dat niet werkt, gaan we looproutes invoeren.’ Rokers moeten dan een uitgestippeld rondje lopen zodat ze niet met z’n allen op één plek staan, om geluidsoverlast te beperken.

SSR en Augustinus zijn erover aan het nadenken, maar hebben nog geen concrete plannen voor de rokers, laten de besturen weten.