Nieuws
Studentenorganisatie ISO wil dat collegegeld wordt bevroren
Studenten hebben steeds minder te besteden door stijgende huurprijzen en collegegeld, zegt studentenorganisatie ISO. Ze vragen het kabinet het collegegeld te bevriezen.
Anoushka Kloosterman
donderdag 31 oktober 2019

‘Terwijl het merendeel van de Nederlandse bevolking erop vooruitgaat, worden studenten vergeten. Het bevriezen van het collegegeld kan voor directe verlichting zorgen, dat is wel het minste wat zou kunnen gebeuren’, schrijft ISO-voorzitter Kees Gillesse op de site.

De organisatie publiceerde een rapport, waarin ze concluderen dat de koopkracht van hbo- en wo-studenten in 2020 respectievelijk 0,42 en 0,92 procent daalt. Bij wo-studenten is de daling groter, omdat ‘universitaire studenten vaker op kamers gaan en daarom als groep relatief harder worden getroffen door de hoge stijging in huurprijzen. Daarnaast werken hbo’ers meer, waardoor zij relatief meer profiteren van loonstijgingen.’

Om die daling tegen te gaan, wil ISO onder andere dat het kabinet het collegegeld bevriest. Studeren wordt elk jaar een paar tientjes duurder. In 2008 kostte een jaar studeren 1565 euro. Dit jaar is het 2084 euro, en volgend jaar 2143.

Vroeger, voor de invoering van het leenstelsel, werden studenten gecompenseerd met de basisbeurs, schrijft ISO. Dat is nu niet meer het geval. ‘Hierdoor is de compenserende functie van inflatie voor alle studenten sterk ingedamd. De groei van het wettelijk collegegeld moet daarom een halt toe worden geroepen zolang studenten niet voor de stijging worden gecompenseerd.’ Daarnaast roept de organisatie op om studenten als expliciet op te nemen in de koopkrachtberekeningen van de overheid. Ook pleiten ze voor een herinvoering van de basisbeurs, en roepen ze op te zorgen voor meer betaalbare kamers voor studenten.