Nieuws
Studenten willen extra software
Welke software hebben studenten nodig? En hoe moeten ze daaraan komen? De bètafaculteit wil het gaan inventariseren, maar in Delft is het al geregeld.
Bart Braun
donderdag 14 maart 2019

‘We zijn nu bezig met een rondje langs de opleidingen’, legde vice-decaan Bart de Smit de faculteitsraad van Wiskunde en Natuurwetenschappen uit. ‘Welke software wordt er gebruikt? Wat moeten studenten zelf op hun laptop hebben staan, en wat kan er op terminals in een zaal?’ In de nieuwbouwplannen van de faculteit is veelal uitgegaan van studenten die zelf een computer meebrengen, dus de vraag is actueel.

Concreet gaat het vooral om de programma’s Endnote en Matlab. Docenten willen graag dat hun studenten referenties leren bijhouden met EndNote, want dat moeten ze later ook als ze echte publicaties gaan schrijven. Studenten willen graag leren werken met Matlab, want dat is software die ook in het bedrijfsleven wordt gebruikt. ‘Er is niet zozeer iets mis met de gratis open source alternatieven, maar studenten gaan daarmee minder goed voorbereid de arbeidsmarkt op’, licht raadslid Jos van der Sterre van studentenpartij CSL achteraf toe.

Van der Sterre studeert Molecular Science & Technology, een opleiding die Leiden samen geeft met de TU Delft. Aan die universiteit zijn een stuk meer softwarelicenties afgekocht dan in Leiden. Netjes gekoppeld aan je universiteitsaccount, zodat je niet stiekem verder kan doorgaan met het gebruik ervan nadat je bent afgestudeerd. ‘Er is nu geen probleem in Leiden’, vertelt hij, ‘Maar als ik zie dat Delft iets extra’s biedt, dan is dat toch een service. Wij willen toegankelijk onderwijs, ook voor studenten die niet heel veel geld te besteden hebben.’

Via Surfspot, het universitaire portaal waar studenten goedkoop software kunnen kopen, kost EndNote nog altijd 120 euro. Een studenteneditie van Matlab 69 euro, plus twintig euro voor elke uitbreiding die je erbij nodig hebt. ‘Voor docenten is het lastiger om opdrachten te geven als niet al je studenten hetzelfde programma gebruiken’, vult Van der Sterre aan. Maar studenten moeten toch ook gewoon zelf hun boeken regelen? ‘Het heeft ook met je concurrentiepositie te maken. Als een andere universiteit dit gratis aanbiedt, waarom de Universiteit Leiden dan niet?’

Bij de faculteitsraad kijkt vice-decaan De Smit belangstellend naar het screenshot uit Delft met alle voor studenten toegankelijke software. ‘Ik kijk hier nu naar als toekomstmuziek. Het zou heel mooi zijn als wij dit ook zouden hebben, maar het kost wel erg veel geld.’ Eerst maar eens in kaart brengen wat er nou nodig is, houdt hij vol.