Nieuws
Studenten vliegen er nog niet uit (dankzij een beschermde vleermuis)
Bewoners van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht zouden in oktober moeten vertrekken, maar mogen langer blijven, tot april volgend jaar.
Emiel Beinema
donderdag 29 februari 2024
Een gewone dwergvleermuis

Vorige maand ontstond onrust onder de bewoners, voornamelijk studenten, toen ze hoorden dat ze uiterlijk 1 oktober weg moesten. Maar woensdag liet de gemeente weten dat de sloop van het gebouw vertraagd is. Sinds april 2020 zijn er in het gebouw, oorspronkelijk een kantoor van de gemeente, bijna honderd tijdelijke woningen in afwachting van de sloop.

Dat hun woning tijdelijk zou zijn, was de studenten vanaf het begin duidelijk: volgens hun contract heeft de verhuurder een opzegtermijn van drie maanden. Toch leidde het vooruitzicht om alternatieve woonruimte te moeten zoeken tot bezorgdheid.

Ondanks onzekerheid over de planning van de sloop, hoorden de bewoners begin dit jaar juist van vastgoedbeheerder Gapph, die het gebouw voor de gemeente beheert, dat de gemeente de vergunning niet zou verlengen en ze alsnog op straat zouden komen te staan.

Paarroep

Dat zou leiden tot langdurige leegstand, volgens bewoner en vleermuisdeskundige René Bouwmeester. Hij hoorde enkele jaren geleden ’s nachts een vleermuis bij het gebouw, die met zijn paarroep de aandacht van vrouwelijke soortgenoten probeerde te krijgen. Met professionele apparatuur volgde Bouwmeester de ‘gewone dwergvleermuis’ de afgelopen jaren en vond hij twee paarverblijven.‘We zien dezelfde vleermuis elke zomer rondjes vliegen om het gebouw, op zoek naar eten. Ik verwacht dus dat hij er de hele zomer zit en misschien zelfs ‘s winters. Het gebouw is groot zat en blijft een beetje warm doordat wij er wonen.’

‘Op dit moment wordt die vleermuis beter beschermd dan wij’

Deze vleermuissoort wordt in Nederland beschermd, dus zonder ontheffing van de omgevingsdienst kan de sloop niet doorgaan. ‘Eigenlijk moet je dan toestemming vragen: mogen we deze vleermuis uit huis zetten?’ legt Bouwmeester uit. Grappend: ‘Op dit moment wordt hij beter beschermd dan wij.’

Om die ontheffing te krijgen, moet de projectontwikkelaar eerst een uitgebreid onderzoek laten doen, dat van mei tot oktober duurt. De gemeente verwacht dat de sloop daarna in april 2025 alsnog van start kan, laat een woordvoerder weten. Hoewel die datum vanwege de benodigde ontheffing nog niet helemaal vaststaat.

De moeite die Bouwmeester heeft gedaan om zijn vondsten op tijd bij de gemeente onder de aandacht te krijgen, was niet voor niets. Zijn bericht heeft volgens de woordvoerder ‘de juiste personen bereikt en is ook gedeeld met de ontwikkelaar van het Energiepark’.

Daarmee is het grootste gevaar afgewend, vindt Bouwmeester: ‘De slechtste uitkomst zou zijn dat wij er allemaal uit gegooid worden en het gebouw dan een jaar leeg komt te staan, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ook financieel is het beter voor de gemeente om ons te laten zitten. Iedereen wint.’