Nieuws
Studenten mogelijk uitgezet door nieuwe verkameringsregels
De gemeente wil verkamering aan gaan pakken met nieuwe beleidsregels. Studenten die een kamer huren in Leiden, lopen het risico dat ze uit hun huis gezet gaan worden als hun huisbaas niet de juiste vergunningen heeft. Een aantal studentenverenigingen komt daarom in actie.
Susan Wichgers
donderdag 26 september 2019

Het gaat om 400 tot 600 studenten die op zoek zullen moeten gaan naar nieuwe huisvesting in de komende 5 jaar, schat de gemeente. De conceptbeleidsregels worden op 1 oktober besproken met de Raadscommissie.

Studentenvereniging Quintus roept leden op om tijdens de vergadering in te spreken, en Minerva heeft zelfs een alternatief beleidsplan voor verkamering geschreven.

Daarin dragen de studenten aan om verkamering boven winkels juist aan te moedigen, bijvoorbeeld, omdat daar weinig geluidsoverlast wordt ervaren en gezinnen toch al niet snel intrek in een drukke winkelstraat zullen nemen.

Sinds vorig jaar is Minerva al actief bezig met de verkamering, zegt penningmeester Lucas van Rooij, verantwoordelijk voor de Huizencommissie die het plan heeft opgesteld. ‘Nu is het een beetje gaan rollen, en is het gelukt om andere verenigingen mee te krijgen.’

Onder andere het straatquotum is een probleem, vindt Van Rooij. In de conceptbeleidsregels van de gemeente mag binnen de singels 15 procent van de huizen per straat verkamerd zijn, in de schil er omheen 8 procent en in de randwijken (Merenwijk, Stevenshof) 5 procent.


'Dit gaat iedere student in Leiden aan'

Van Rooij: ‘In de Breestraat zitten bijvoorbeeld veel huizen zonder vergunning, terwijl die straat heel geschikt is voor studentenhuizen. De studenten uit die huizen verplaatsen zich dan misschien naar de rand van de stad, waar juist veel gezinnen wonen.’

Daarom is het quotum daar ook lager, licht gemeentewoordvoerder Hester Tuinhof toe. En er is een hardheidsclausule opgenomen. Als kamers écht de enige woonvorm zijn, bijvoorbeeld boven een kroeg, geldt daar een uitzondering voor. ‘We verwachten dat de woonkwaliteit beter wordt met deze beleidsregels, voor iedereen. Dus ook voor studenten.’

De gemeente heeft het nieuwe verkameringsbeleid opgesteld naar aanleiding van bewonersklachten. In wijken als het Haagkwartier en Transvaal ervaren bewoners overlast van studentenhuizen. Vorige zomer werd daarom tijdelijk een noodverbod op verkamering van kracht.

Het nieuwe beleid zou een half jaar geleden al gepresenteerd worden, maar de gemeente had toen extra tijd nodig. Als alles loopt zoals gepland, wordt het beleid nu in oktober of november ingestemd.

Het is daarom belangrijk dat studenten weten van de plannen, denkt Harold Janssen, voorzitter van Quintus: ‘Studenten zijn grotendeels niet op de hoogte van wat dit voor ze kan betekenen, en de beleidsvorming is al in een vergevorderde fase.’

Minerva-penningmeester Van Rooij hoopt dat er op 1 oktober zoveel mogelijk studenten komen inspreken. ‘Iedere student in Leiden gaat dit aan. Hoe diverser de groep studenten die hun verhaal doen volgende week, hoe beter.’

Onenigheid over studentenhuis Haagweg

Over het studentenhuis Haagweg 47 is al een tijd lang discussie. Ondanks het noodverbod op verkamering werd er voor dat pand een vergunning verleend. Omdat het pand voorheen een kantoor was, is er geen sprake van zogenoemde onttrekking aan de woningmarkt. Toch stonden de buurtbewoners niet achter het besluit, zij vinden dat de gemeente haar eigen regels niet handhaaft en het straatquotum (dat dus nog niet van kracht is) overschrijdt. Inmiddels is een aantal bewoners in beroep gegaan bij de rechtbank.

Het stadsbestuur blijft achter haar standpunt staan. In een brief stelt wethouder Wonen Fleur Spijker dat er nog steeds sprake is van een ‘goede ruimtelijke ordening’. Gemeenteraadslid Gijs Holla (PvdA) heeft aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen.