Nieuws
Steeds minder vlees op de universiteit
Een vegetariër moest een paar jaar geleden nog hard zoeken om tussen de filet americain een broodje hummus te vinden, maar inmiddels wordt de universiteit steeds vleesvrijer.
Vincent Bongers en Anoushka Kloosterman
donderdag 14 oktober 2021

De cafés in het Lipsius, Kamerling Onnes Gebouw en Pieter de la Court verkopen alleen nog vegetarische producten, er zit ‘sinds dit collegejaar geen rundvlees in het assortiment’, en de helft van het aanbod in restaurants en cafés is inmiddels vegetarisch.

Dat meldde vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos maandag tijdens de universiteitsraad. Studentenpartij LVS had ‘uit hun achterban’ begrepen dat er veganistische opties van het menu waren gehaald, en stelde hier kritische vragen over aan het college van bestuur.

Maar het aanbod wordt juist steeds groter, aldus Ridderbos: ‘Het assortiment in de cafés en restaurant bestaat voor minstens de helft uit vegetarische producten. Het aandeel veganistisch is afhankelijk van de locatie ongeveer 15 á 20 procent. We proberen zoveel mogelijk de veganistische producten in de schappen vooraan te leggen. Het UFB is in goed overleg met het Green Office en de Vegan Student Association Leiden om te kijken naar mogelijkheden om het percentage in het assortiment te verhogen.’

Ook het cateringassortiment is inmiddels grotendeels vegetarisch, dan wel veganistisch

Het Universitair Facilitair Bureau (UFB) bevestigt dat de genoemde cafés geen saucijzenbroodjes meer verkopen en alleen nog vegetarische broodjes aanbieden. ‘Daar komt dit jaar Brasserie Wijnhaven bij’, aldus medewerker Guan van Zoggel.

‘Het klopt dat het assortiment van de restaurants en cafés van Pure, het duurzame cateringconcept, met ingang van dit jaar volledig rundvleesvrij is. We waren al bezig met het verminderen van rundvlees in het assortiment sinds 2019.’ Alleen Brasserie Wijnhaven, die dus ook vegetarisch wordt, en de Faculty Club vallen niet onder ‘Pure’.

Ook het cateringassortiment is inmiddels grotendeels vegetarisch, dan wel veganistisch: tweederde van het lunch- en borrelaanbod bevat geen vlees. Wie wel graag vlees wil, kan dit bestellen, maar ook die boxen zijn geen groot vleesfestijn te noemen. In de mediterraanse borrelbox zitten bijvoorbeeld vijf verschillende hapjes, en maar twee daarvan bevatten vlees.

Van Zoggel: ‘Het aandeel vleesproducten slinkt dus, wat past bij het motto van Pure: “Vega(n) eten is duurzaam, dus de norm”.’ Het UFB is ook al bezig met een volgende missie: ‘Mijn collega’s van de catering buigen zich nu over duurzamere alternatieven voor palmolie.’