Nieuws
Spinozapremie voor Leidse hoogleraar Bernet Elzinga
Hoogleraar stress-gerelateerde psychopathologie Bernet Elzinga is beloond met de Spinozapremie, de belangrijkste wetenschapsprijs van Nederland. Elzinga ontwikkelt samen met haar team hoe ouders kunnen voorkomen dat ze stress en psychische problemen overdragen aan hun kinderen.
Marciëlle van der Kraan
vrijdag 21 juni 2024
Beeld Spinoza

De Spinozapremie beloont onderzoekers die uitmuntend fundamenteel onderzoek hebben verricht ieder jaar met 1,5 miljoen euro. Dat geld is vrij te besteden aan onderzoek en kennisbenutting. 

Leids hoogleraar Bernet Elzinga is als een van de winnaars aangemerkt door de Nederlandse wetenschapsfinancier NWO. Elzinga probeert met haar onderzoek meer inzicht te krijgen in de rol van ouders bij het doorgeven van stress en psychische klachten van generatie op generatie. Aan de hand van dit onderzoek ontwikkelt de hoogleraar stress-gerelateerde psychopathologie interventies die ouders en jongeren hierbij kunnen helpen en het risico verkleinen op het overdragen van intergenerationele psychische problemen.

Dit doet Elzinga onder andere op basis van inzichten en methoden uit verschillende disciplines, zoals neurowetenschap, pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. ‘Die benadering maakt haar werk zowel wetenschappelijk als praktisch zeer innovatief’, schrijft NWO op haar site.

De andere Spinozapremie gaat dit jaar naar klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren (Universiteit Utrecht). De Stevinpremie - ook 1,5 miljoen euro - wordt dit jaar uitgereikt aan hoogleraar mens-robotinteractie David Abbink (TU Delft) en hoogleraar bestuurskunde Paul ’t Hart (Universiteit Utrecht). De Stevinpremie gaat naar onderzoekers die met hun onderzoek grote maatschappelijke impact hebben. De uitreiking van de premies zal plaatsvinden op woensdag 2 oktober.