Nieuws
Sjappies niet vervolgd
donderdag 1 juni 2017

De vijf dispuutsleden van Sjap Esjedies die in oktober vorig jaar tijdens een ontgroening het regenboogkleurige gaybrapad bekladden, en daarbij een Hitlergroet deden, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk het vertrouwensbeginsel geschonden, zegt de rechtbank in Den Haag. De zaak is daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Vandaag om deed rechter Chris Hensen uitspraak, nadat twee weken geleden de advocaten van de Quinten pleitten dat het OM in de fout was gegaan. Deze had de verdachten namelijk toegezegd dat zij niet vervolgd zouden worden, als ze mee zouden werken aan mediation, waarbij ze in gesprek zouden gaan met de gemeente en het COC, en schadevergoeding zouden betalen. Het OM ging toch over tot vervolging, waarmee ze volgens de advocaten van de studenten het vertrouwensbeginsel heeft geschonden.

De Officier van Justitie beweerde dat verder onderzoek nieuwe feiten naar boven had gehaald, bijvoorbeeld dat een van de studenten een hakenkruis op zijn borst had getekend, en deze ook op het filmpje toonde.

De rechtbank stelde de verdediging echter in het gelijk. De nieuwe feiten, die het OM aanvoerde, ‘zijn eigenlijk niet nieuw.’ Het hakenkruis is namelijk ook zichtbaar in het filmpje, dat toentertijd gemaakt werd van de ontgroeningsactie, en op internet de nodige ophef veroorzaakte.

Daarnaast hebben de studenten zich aan de gemaakte afspraken gehouden. Hensen: ‘Uit het dossier blijkt dat de gesprekken hebben plaatsgevonden, en dat de verdachten een symposium hebben georganiseerd.’ De studenten organiseerden afgelopen zaterdag het symposium ‘Verschillen Verbinden’, in samenwerking met het COC.

‘Er is sprake van een toezegging door het OM, en daar mogen verdachten op vertrouwen. Het OM heeft het vertrouwensbeginsel geschonden.’ De rechter benadrukte ook dat als dit het geval is, alleen in uitzonderlijke gevallen de vervolging toch wordt doorgezet. ‘Alles tezamen, is het oordeel dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard.’

Sjap Eisjesdies organiseerde vorige week samen met het COC een symposium op Quintus over diversiteit en acceptatie in de studentenwereld. Zie ook: 'Ik moet het nu zegggen'