Nieuws
Rente op studieschuld mogelijk verhoogd
Studenten die dit jaar hun lening stoppen, moeten waarschijnlijk voor het eerst sinds de invoering van het leenstelsel meer terugbetalen dan ze hebben geleend.
Susan Wichgers
donderdag 12 mei 2022
Still uit The Wolf of Wallstreet, Paramount Pictures

Al lange tijd is de rente op een studieschuld nul procent, maar die tijd is vanaf januari voorbij, meldt het Financieele Dagblad. Vanaf januari wordt de rente op geleend geld van DUO mogelijk 1,5 procent. Dat komt doordat de rente op studieleningen verband houdt met de rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar, en die rente is voor het eerst sinds lange tijd hoger dan nul. Hoe hoog de rente precies wordt, hangt af van de situatie in september, de ijkmaand voor DUO.

De mogelijke rentestijging heeft gevolgen voor studenten die dit jaar hun lening stopzetten, maar ook voor mensen wiens rente dit jaar opnieuw wordt berekend. Zolang je studeert, wordt de rente ieder kalenderjaar opnieuw berekend. Daarna wordt de rente steeds voor vijf jaar vastgezet.

Studenten in het Verenigd Koninkrijk hebben nog meer pech, zo meldt het FD: daar stijgt de rente mogelijk van 1,5 procent naar 9 procent. Britse economen roepen daarom op om de regels te veranderen.